Lieldienu brīvdienās Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) pēc palīdzības vērsušies 30 cilvēki, kuriem bija piesūkušās ērces, portālu "Delfi" informēja LIC.
Laboratoriskajām pārbaudēm nosūtītas 26 ērces, kas noņemtas 5 bērniem un 21 pieaugušajam. Vairums pacientu nebija potējušies pret ērču encefalītu. Virusoloģijas laboratorijas speciālisti šobrīd veic visu brīvdienās noņemto ērču pārbaudi un pēc tam būs skaidrs, cik no noņemtajām ērcēm bijušas inficētas ar encefalīta vīrusu.

"„Ja ērce ir bijusi inficēta un cilvēkā nonācis encefalīta vīruss, tad laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei, vidēji ir 7-14 dienas. Retāk slimības inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk - 30 dienas. Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc 3-5 dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas un turpmākajās 4-7 dienās cilvēks var justies pat vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un ir daudz izteiktākas. Statistika liecina, ka viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, diemžēl pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem," paudusi LIC direktore profesore Baiba Rozentāle.

Rozentāle pavēstījusi, ka LIC vakcinācijas kabinetā šā gada pirmajos trīs mēnešos pret ērču encefalītu vakcinējušies 6974 iedzīvotāji. Aprīlī līdz šodienai pret ērču encefalītu vakcinējušies 1958 cilvēki, tai skaitā 484 bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!