Janvārī Latvijas pilsoņu vidū populārākā politiskā organizācija ir jaunveidojamā partija "Jaunais laiks", kuru atbalsta 17,3% vēlētāju, liecina tirgus un sociālo pētījumu centra "Latvijas fakti" veiktā aptauja.
Otrajā vietā ar 10,4% vēlētāju atbalstu ir savienības "Latvijas ceļš", trešā - politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) ar 10% vēlētāju atbalstu.

Apvienību "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK atbalsta 9,6% pilsoņu, Tautas partiju - 6,3%, Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP) - 6,2% vēlētāju kopuma. Aptaujā uzdots jautājums "Par kuru politisko partiju jūs balsotu, ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt?". Saeimā neiekļūtu Centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība, kura savākusi 3,1% vēlētāju atbalstu, un Jaunā Kristīgā partija, par kuru balsotu 1,3% pilsoņu.

Par Zaļo partiju janvārī balsot bija gatavi 2% pilsoņu, par Latvijas Demokrātisko partiju - 1,7%, par Darba partiju - 1,5%, par Egila Baldzēna veidoto sociāldemokrātisko partiju - 1,3% aptaujāto pilsoņu. Citu politisko spēku izvēlētos 1,7% pilsoņu, savu izvēli vēl nebija izdarījuši 19,3%, bet vēlēšanās nepiedalītos 8,4% pilsoņu.

"Latvijas fakti" janvārī iegūtos aptaujas rezultātus salīdzināja ar 2001.gada oktobrī veikto aptauju. Salīdzinot ar oktobri, "Jaunā laika" popularitāte kāpusi par 2,5%, "Latvijas ceļa" atbalstītāju skaits - par 2,1%, PCTVL - par 1,8%, "tēvzemiešiem" - par 3,5%.

Popularitāte kritusi Tautas partijai - par 1,4%, LSDSP - par 1,7%. Centriskās partijas Latvijas Zemnieku savienības atbalstītāju skaits pieaudzis par 0,3%, Zaļās partijas atbalstītāju skaits krities par 1%, Latvijas Demokrātiskās partijas atbalstītāju skaits kāpis par 1,2%, Darba partijas atbalstītāju skaits pieaudzis par 0,6%, Jaunās Kristīgās partijas atbalstītāju skaits pieaudzis par 0,8%.

Par 5,9% samazinājies to pilsoņu skaits, kas savu izvēli uz Saeimas vēlēšanām vēl nebija izdarījuši, bet par 4,8% krities to pilsoņu skaits, kas nepiedalītos vēlēšanās. Aptauja notikusi 11.-22.janvārī, tajā piedalījušies 1003 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

"Latvijas fakti" tiesības veikt socioloģiskās aptaujas Valsts kancelejas vajadzībām ieguva pēc divu gadu pārtraukuma. 2000. un 2001.gadā šādus pakalpojumus sniedza sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS". SKDS 2001.gada decembra aptaujā par populārāko partiju tika atzīta "Jaunais laiks", par ko bija gatavi balsot 15,4% Latvijas pilsoņu.

Par LSDSP decembrī bija gatavi balsot 12,2% Latvijas pilsoņu, gan par Tautas partiju, gan savienību "Latvijas ceļš" - 9,1% pilsoņu, par "tēvzemiešiem" - 8,5% pilsoņu, par PCTVL - 8,1%, par Jauno kristīgo partiju - 0,9% pilsoņu.

Saskaņā ar SKDS aptauju no Saeimā nepārstāvētajiem politiskajiem spēkiem vistuvāk iekļūšanai parlamentā decembrī bija Centriskā partija Latvijas Zemnieku savienība, kuru atbalstīja 2,8% pilsoņu. Par Latvijas Zaļo partiju bija gatavi balsot 2,7% pilsoņu, par Kristīgi demokrātisko savienību - 0,5%, par Darba partiju - 0,4%, par Latvijas Demokrātisko partiju - 0,3%, par citu politisko spēku - 0,9% pilsoņu.

Savu izvēli decembrī vēl nebija izdarījuši 16,6% aptaujāto pilsoņu, 9,3% apgalvoja, ka nepiedalīsies vēlēšanās, bet 3,2% - ka piedalīsies, bet nebalsos, liecināja SKDS dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!