Eiropas Savienības ( ES) kandidātvalstu vidū ekonomisko un politisko kritēriju ziņā Latvija ieņem septīto vietu, liecina Austrijas banku grupas "Raiffeisen Banking Group" janvāra ziņojums. Līdere šajā sarakstā ir Ungārija, bet no Baltijas valstīm - Igaunija (4.vieta).
Kandidātvalstu vieta sarakstā noteikta pēc tā dēvētā "paplašināšanas indeksa". "Raiffeisen Banking Group" 2000.gadā izstrādāja ES paplašināšanas indeksu, lai noskaidrotu dažādu kandidātvalstu gatavību iestāties Savienībā. Indeksam jāataino valsts sasniegumi visās sfērās, ieskaitot to infrastruktūras un ekonomikas gatavību uzņemšanai ES, kā arī sekmes Māstrihtas kritēriju īstenošanā.

Pēdējā analīze liecina, ka Ungārijas gatavība iestāties ES novērtēta kā 90 %. Tai seko Čehija, Slovēnija un Igaunija, kuras indekss ir 75 procenti. Nākamās sarakstā ir Polija, Slovākija un Latvija. "Raiffeisen Banking Group" ziņojumā ietverts arī pārskats par katras kandidātvalsts politisko un ekonomisko stāvokli un sekmēm iestāšanās sarunās.

Runājot par Igauniju, ziņojumā norādīts, ka tās ekonomiskās un strukturālās reformas guvušas ārkārtīgi pozitīvu atbalsi Briselē un Igaunija joprojām ir viena no līderēm kandidātvalstu grupā, kas cer iestāties ES līdz 2004.gadam, paziņoja Igaunijas Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!