Valdība otrdien uzklausīs informāciju par Rīgas pils reģenerācijas nodrošināšanu un izskatīs Valsts nekustamā īpašuma aģentūras (VNĪA) piedāvātos priekšlikumus par Rīgas pils pašreizējo nomnieku pārvietošanu.
Rīgas pilī nepieciešams veikt neatliekamus reģenerācijas darbus pils sliktā tehniskā stāvokļa uzlabošanai, tāpēc nepieciešama Valsts prezidenta kancelejas, Latvijas Vēstures muzeja, Ārzemju mākslas muzeja un Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja pastāvīga vai pagaidu pārvietošana.

Valsts prezidenta rezidences un Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām VNĪA piedāvā iegādāties nekustamo īpašumu Rīgā, K.Barona ielā 12 jeb tā saukto Benjamiņa namu. Īpašumu iespējams iegādāties par nedaudz vairāk kā diviem miljoniem latu, bet objekta piemērošana Valsts prezidenta rezidences un kancelejas vajadzībām izmaksātu vēl 2,8 miljonus latu.

Kā otro variantu VNĪA piedāvā pašreizējās Latvijas Jūras akadēmijas telpas Kronvalda bulvārī 6. Lai segtu akadēmijas pārvietošanos uz telpām Flotes ielā 6 un 8, nepieciešami 2,7 miljoni latu, savukārt ēkas Kronvalda bulvārī rekonstrukcija izmaksās apmēram 2,3 miljonus latu. Šobrīd ēka atrodas Satiksmes ministrijas valdījumā, taču to varētu nodot Finansu ministrijai.

Paredzams, ka ēkā K.Barona ielā prezidenta kanceleja varētu ievākties 2003. gada 1.novembrī, bet ēkā Kronvalda bulvārī - 2004.gada 1.novembrī. Pēc Rīgas pils reģenerācijas pabeigšanas Valsts prezidenta rezidence un kanceleja atgriezīsies pilī (apmēram 2006. gada 1.janvārī) , bet ēku K.Barona ielā vai Kronvalda bulvārī piedāvāts izmantot Valsts kancelejas un Ministru prezidenta biroja vajadzībām.

Ārzemju mākslas muzeja ekspozīciju VNĪA piedāvā izvietot Rīgas Fondu biržas nomātajā ēkā Doma laukumā 6. Mājā izmantojamo telpu paplašināšanai - bēniņu izbūvei - nepieciešami 600 000 latu, bet telpu piemērošana muzeja vajadzībām izmaksātu 550 000 latu. Kopējās izmaksas ar lifta ierīkošanu tiek lēstas ap 1,4 miljoniem latu. Uz ēku Doma laukumā 6 muzejs varētu pārcelties un sākt darbu 2003. gada 1.janvārī.

Ārzemju mākslas muzeja un Latvijas Vēstures muzeja fondu glabātavu piedāvāts izvietot Pulka ielā 6, 8 un 12, ja šajos objektos tiek veikta atbilstoša pārbūve un uzbūvēts jauns korpuss. Aptuvenās izmaksas ir 1,2 miljoni latu. Fondi uz šīm ēkām varētu pārcelties un sākt darbu 2003. gada 1. janvārī. Vēstures muzeja ekspozīciju var saglabāt Rīgas pilī.

VNĪA piedāvā arī ēku K. Valdemāra ielā 7, kuras iegāde maksātu 2 miljonus ASV dolāru, bet objektam nepieciešams kapitālais remonts, Mārstaļu ielā 21, kurai arī nepieciešams kapitālais remonts un kur atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam jāsaglabā Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja vajadzībām.

VNĪA vēl jāsagatavo priekšlikumi par Rīgas pils nomnieku pārvietošanas finansēšanas avotiem un jāprecizē izmaksas. Priekšlikumi valdībā būs jāiesniedz triju mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!