Lai atrastu labākos Turaidas pils un pilskalna glābšanas tehniskos risinājumus, šobrīd pie tā strādā Latvijā labākie attiecīgu nozaru zinātnieki, padomu ieradies sniegt arī habilitētais doktors arheoloģijas speciālists Maits Metss (Mait Mets) no Igaunijas.
Ģeoloģijas dienesta vadītājs Māris Segliņš BNS stāstīja, ka "Latvijas gudrākie profesori šobrīd plāno darbus, lai pēc iespējas mazāk traumētu pili un nogāzi", un jau šobrīd nolemts, ka būtiskākais ir savākt visprecīzāko informāciju par pilskalna uzbūvi un pārējiem nepieciešamajiem parametriem.

"Šobrīd pati nozīmīgākā ir precīza, objektīva un 21.gadsimtam atbilstoša informācija, kas iegūta pēc jaunākajām un precīzākajām metodēm," sacīja Segliņš.

"Šobrīd mēs gribam ar pili strādāt zīda cimdiņos, jo neko nedrīkst darīt sasteidzot, haotiski un bez pragmatiskas, zinātniskas pieejas," viņš teica.

Lai iegūtu nepieciešamo informāciju, plānots izmantot radiolokatoru, ar kura palīdzību varēs iegūt ziņas par zemes slāņiem, dziļumus, ūdeņu līmeņus un daudzumu. Tāpat jau četras dienas notiek citi mērījumi.

Piektdienas pēcpusdienā atkal kopā sanāks darba grupa, kas lems par tālākajiem darbiem, par iespējām iegūt pilnīgu informāciju, izmantojamo tehnoloģiju un tehniku, darbu izpildes termiņiem.

Darba grupas sanāksmē piedalīsies arī valdības izveidotās grupas vadītājs īpašu uzdevumu ministrs reformu lietās Jānis Krūmiņš, kurš ceturtdien jau bija paspējis izdot pēc tam paša noraidītu rīkojumu par ūdens atsūknēšanas pārtraukšanu.

Jau vēstīts, ka pēc vairākiem nogruvumiem kultūrvēstures pieminekļa Turaidas pilskalna glābšanai izveidotas trīs darba grupas, tajā skaitā arī valdības darba grupa, pilī strādā speciālisti, uzsākti urbumi pils pamatu izpētei un gruntsslāņu noteikšanai, kā arī uzsākta topogrāfiskā mērīšana un citi glābšanas darbi.

Pirms tam Kultūras ministrija izveidoja darba grupu, kā arī darba grupa izveidota Siguldas domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!