Rīgas pašvaldība saņems 14 524 elektrības norēķinu kartes, kuras trūcīgajiem iedzīvotājiem dāvina AS "Latvenergo", liecina Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputātiem izskatīšanai sagatavotais dāvinājuma līguma projekts.

Dāvanu kartes "Elektrības norēķinu karte - 500 kWh" nominālvērtība ir 37,15 lati, tās varēs saņemt 14 524 rīdzinieki. Dāvanu karšu kopējā vērtība Rīgas pašvaldībai būs 539 567 lati.

Kā ziņots, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēža Andra Jaunsleiņa, AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona un valdes locekļa Ulda Barisa novembrī parakstītais līgums par sociālās palīdzības programmas realizāciju trūcīgo atbalstam paredz daļēji kompensēt elektroenerģijas maksājumus 100 000 maznodrošināto "Latvenergo" klientu.

Pirmās pašvaldības elektrības norēķinu kartes trūcīgajām mājsaimniecībām saņēmušas jau šonedēļ. Pirmās elektrības norēķinu kartes 8.decembrī saņēma Amatas, Dundagas, Engures, Ērgļu, Mazsalacas, Rugāju un Ventspils novadu pašvaldības. Pēc karšu saņemšanas pašvaldībām un sociālajiem dienestiem jānodrošina trūcīgo iedzīvotāju informēšana par atbalsta saņemšanu.

Lai saņemtu elektroenerģijas norēķinu karti, jābūt izziņai par trūcīgā iedzīvotāja statusu; līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments, kā arī savs "Latvenergo" klienta līguma numurs. Klientu ērtībām "Latvenergo" iesaka līdzi ņemt pēdējo apmaksāto elektroenerģijas kvīti, kā arī vienu tukšu kvīti nākamajam maksājumam.

Sociālais darbinieks, izsniedzot karti, piereģistrēs informāciju par kartes saņēmēju un viņam dāvāto karti un nodos to "Latvenergo", kas attiecinās 500 kilovatstundu maksājumu uz katru konkrēto klientu.

Saskaņā ar Latvijas Pašvaldību savienības apkopto informāciju no pašvaldībām atbalstam pieteikti 66 000 trūcīgo mājsaimniecību, kas atbilst dāvinājuma mērķa grupām - trūcīgās mājsaimniecības garantētā minimālā ienākuma pabalsta saņēmējas un trūcīgās ģimenes ar bērniem.

Paredzēts, ka palīdzību norēķinu karšu veidā saņems 100 000 Latvijas mājsaimniecību, tādēļ tiek plānots, ka atbalsta kampaņas laikā februāra beigās tiks vēlreiz apkopoti dati, lai izvērtētu un noteiktu pagaidām nerezervēto 34 000 elektrības norēķinu karšu izsniegšanas mērķauditoriju.

Elektrības norēķinu karšu izsniegšana trūcīgajiem notiks līdz 2010.gada 31.martam.

Kā ziņots, sākotnēji bija plānots palīdzības programmu sākt jau novembrī.

Šis projekts koncernam izmaksās apmēram 3,7 miljonus latu, un tā esot "Latvenergo" iniciatīva un dāvinājums. Nauda šim projektam netiks ņemta no tarifu ieņēmumiem, bet paredzēts, ka līdzekļu avots būs ieņēmumi no elektrības eksporta un darījumiem ārpus Latvijas.

Kartēm būs noteikts to autorizācijas laiks - viens gads, bet 500 kilovatstundu izmantošanas laiks nebūs ierobežots, bezmaksas elektroenerģiju varēs izmantot tik ilgi, kamēr tā tiks pilnībā iztērēta.

Sociālo jautājumu komiteja par dāvinājuma pieņemšanu lems otrdien, 15.decembrī. Galīgais lēmums būs jāpieņem domes sēdē.

Visas nepieciešamās darbības, kas saistītas ar dāvinājuma pieņemšanu un līgumā noteikto pienākumu izpildi, būs jāveic jaunizveidotajam Rīgas Sociālajam dienestam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!