Finanšu ministrs Einars Repše (JL) vēl nav devis atļauju "Rīgas siltuma" (RS) ziedojumam maznodrošinātajiem rīdziniekiem, prasot no uzņēmuma papildus informāciju, informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis.

"Rīgas siltums" savā 5.oktobra iesniegumā Finanšu ministrijai (FM) "Par atļauju ziedot" norāda, ka dāvinājums (ziedojums) ir nepieciešams siltumapgādes norēķinu kompensācijām maznodrošinātām personām Rīgā. Paredzamā ziedojuma mērķis ir sociālās palīdzības veicināšana 2009./2010.gada apkures sezonā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā deklarētajām personām, kuru mājokļu apkurei tiek izmantota RS piegādātā siltumenerģija. Dāvinājuma (ziedojuma) sadale plānota ar Rīgas domes Labklājības departamenta starpniecību.

Finanšu ministrija (FM) norāda, ka RS kā sabiedrisko pakalpojumu sniedzējai ir saistošas likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" normas, tajā skaitā 27.panta otrā daļa, kurā ir noteikts, ka sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam nav tiesību izmantot tarifu ieņēmumus, lai segtu izmaksas, kas saistītas ar tā komercdarbību vai cita veida darbību, kura nav tieši saistīta ar sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu, tai skaitā sponsorēšanu, ziedošanu vai labdarību.

No FM rīcībā esošā uzņēmuma 2007./2008.gada pārskata ir redzams, ka RS ieņēmumi no siltumenerģijas pārdošanas šajā laika periodā veidoja 87% no visiem gūtajiem ieņēmumiem, kā arī no iepriekš minētajiem dokumentiem izriet, ka RS vēlas dāvināt (ziedot) Rīgas domei no 2008./2009.finanšu gada peļņas, kas lielākoties veidojas no tarifu ieņēmumiem, kas ir pretrunā ar likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 27.panta otro daļu.

FM rīcībā nav informācijas par to, ka "Rīgas siltums" gatavojas ziedot Rīgas domei kādus citus, nevis tarifu ieņēmumus.

Likums paredz valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrības, kā arī kapitālsabiedrības, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopsummā pārsniedz 50%, iespēju dāvināt (ziedot), taču nenosaka ierobežojumus dāvinājuma (ziedojuma) saņēmējiem.

Savukārt likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 27.panta otrajā daļā ir noteikts ierobežojums - sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji var izmantot tarifu ieņēmumus ziedojumiem tikai Latvijā reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu.

FM, izvērtējot "Rīgas siltuma" iesniegtos dokumentus atbilstoši likumu "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" un pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", secinājusi, ka "Rīgas siltuma" peļņa galvenokārt veidojas no tarifu ieņēmumiem un uzņēmums kā sabiedriskā pakalpojuma sniedzējs no tarifu ieņēmumiem drīkst ziedot tikai sabiedriskā labuma organizācijām.

Ņemot vērā iepriekš minēto, RS ziedojuma mērķis atbilstot sabiedriskā labuma darbības definīcijai un tas ir uzskatāms par atbalstu maznodrošinātajām personām šīs apkures sezonas laikā, kas veicinātu sociālās spriedzes mazināšanos.

Vienlaikus FM gan uzskata, ka ir iespējami arī citi risinājumi, kā Rīgas dome varētu saņemt RS plānotos finanšu līdzekļus sociālās palīdzības veicināšanai 2009./2010.gada apkures sezonā Rīgas pilsētas administratīvā teritorijā deklarētajām maznodrošinātajām personām, kuru mājokļu apkurei tiek izmantota RS piegādātā siltumenerģija.

Pēc FM domām, RS akcionāru pilnsapulcē būtu jāpieņem lēmumu par 2008./2009.gada iegūtās peļņas sadali dividendēs, tādējādi Rīgas dome kā akcionārs iegūst līdzekļus arī sociālās palīdzības sniegšanai.

RS arī varētu veikt dāvinājumu (ziedojumu) sabiedriskā labuma organizācijai, savukārt šī organizācija pēc tam var pati vai ar Rīgas domes Labklājības departamenta starpniecību sniegt sociālo palīdzību maznodrošinātajām personām, kuras deklarētas Rīgā.

Tādejādi, lai varētu pilnībā izvērtēt RS iesniegumu ar lūgumu finanšu ministram atļaut kapitālsabiedrībai veikt dāvinājumu (ziedojumu) Rīgas domei, FM lūdza "Rīgas Siltumu" informēt ministriju līdz 2010.gada 7.janvārim par turpmāko rīcību.

Jau ziņots, ka Rīgas domes deputāti 17.decembrī atbalstīja "Rīgas siltums" iecerēto ziedojumu trūcīgajiem rīdziniekiem.

Dome atļāva "Rīgas siltumam" ziedot 1 564 500 latus no pagājušā finanšu gada peļņas pašvaldībai sociālās palīdzības veicināšanai 2009./2010.gada apkures sezonā Rīgā

Par atļauju veikt ziedojumu vēl jāsaņem atļauja no Finanšu ministrijas.

Par ziedojuma sadali rīdziniekiem būs atbildīgs Rīgas domes Labklājības departaments.

Kā ziņots, "Rīgas siltums" šajā apkures sezonā plāno atbalstīt maznodrošinātos rīdziniekus norēķinos par siltumenerģiju, kā to apņēmusies darīt arī AS "Latvenergo".

"Rīgas siltums" plānojis šajā apkures sezonā maznodrošinātajiem un trūcīgajiem rīdziniekiem kompensēt 50 000 megavatstundu siltumenerģijas, tas ir - vairāk nekā 1,5 miljonu latu vērtībā. Galvaspilsētā šādu cilvēku ir apmēram 40 000. Saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldības finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" šādam ziedojumam vajadzīga ne vien Rīgas domes, bet arī finanšu ministra atļauja.

Konkrētu risinājumu, kā kompensēt apkures izmaksas maznodrošinātajiem rīdziniekiem, tiks uzdots izstrādāt Rīgas domes Labklājības departamentam.

Jau ziņots, ka enerģētikas kompānija AS "Latvenergo" 100 000 maznodrošināto klientu daļēji kompensēs elektrības maksājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!