Kopš Latvijā ceļu satiksmes regulēšanai izmanto četrus pārvietojamos fotoradarus, braukšanas ātrums vidēji samazinājies par 10 kilometriem stundā, liecina policijas apkopotā informācija.

Vadoties no Eiropā veiktajiem pētījumiem, šāds ātruma samazinājums uz diviem miljoniem iedzīvotāju, kas ir aptuvenais Latvijas iedzīvotāju skaits, glābj aptuveni 150 cilvēku dzīvības.

Pērn arī samazinājies fiksēto ātruma pārkāpumu skaits. 2009.gadā ir konstatēts 98 531 (2008.gadā -107 993) atļautā braukšanas ātruma pārkāpums.

Policija ir apzinājusi virkni vietu un ceļa posmu, kur sistemātiski tiek pārkāpts atļautais braukšanas ātrums un notiek ceļu satiksmes negadījumi ar ļoti smagām sekām.

Policija norāda, ka šādās vietās būtu nepieciešams uzstādīt fotoradarus, lai pasargātu satiksmes dalībniekus. Turklāt ceļu satiksmes uzraudzībā, iesaistot tikai ceļu policistus, ir vairāki šķēršļi, piemēram, nav iespējams kontrolēt satiksmi uz tiltiem (apstāšanos un stāvēšanu uz tiltiem aizliedz Ceļu satiksmes noteikumi), kur bieži tiek pārkāpts atļautais braukšanas ātrums, kā arī notiek smagas avārijas.

Četrus fotoradarus Valsts policija iegādājās aptuveni pirms pusotra gada. Pirmajā gadā pēc fotoradaru atklātajiem pārkāpumiem uzliktas soda naudas 348 460 latu apmērā, no minētās summas iekasēti ir 195 960 latu. Vēlāk sākās debates par papildus radaru iegādi, taču to kavēja budžeta ierobežotās iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!