Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš otrdien informēs valdību par stāvokli valstī saistībā ar kūlas dedzināšanu, norādot uz nepieciešamību īpašu uzmanību sausās zāles dedzināšanai pievērst laukos, informēja valdības Komunikāciju departamentā.
Ministrs valdību informēs par pērn notikušo darba sanāksmi, kurā Iekšlietu ministrija kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Zemkopības ministriju un Pašvaldību lietu pārvaldi sprieda par kūlas dedzināšanu Latvijā. Sēdes dalībnieki secināja, ka pašvaldībām jāpievērš lielāka uzmanība kūlas dedzināšanai laukos, kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu veicot profilakses pasākumus.

Darba grupa nolēma, ka nav nepieciešams ieviest grozījumus normatīvajos aktos, jo likumā "Par pašvaldībām" jau noteikts, ka vietējās pašvaldības ir tiesīgas izdot saistošus noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par namu un to teritoriju un būvju uzturēšanu, savukārt Ministru kabineta "Ugunsdrošības noteikumos" teikts, ka aizliegts dedzināt kūlu, niedres un rugājus.

Jau vēstīts, ka sešu gadu laikā Latvijā ievērojami pieaudzis kūlas ugunsgrēku skaits, no 1996. līdz 2001.gadam, dedzinot sauso zāli, gājuši bojā septiņi cilvēki, šo gadu laikā iznīcinātas 913 ēkas.

Lielākie kūlas ugunsgrēku materiālie zaudējumi reģistrēti 1996.gadā, kad uguns nopostījusi īpašumus 110 883 latu vērtībā. Pērn kūlas ugunsgrēku zaudējumi bijuši 72 653 lati. Kūlas dedzināšana atsākusies arī šogad un saulainās dienās ugunsdzēsējiem ir aptuveni 100 izbraukumu uz sausās zāles dedzināšanas vietām.

"Jāatzīst, ka sabiedrības apziņas līmenis bieži ir nepietiekams, lai saprastu, ka senču sensenis izmantotais ekonomiski visizdevīgākais aizaugušu pļavu kopšanas paņēmiens - dedzināšana - nav savienojams ar mūsdienu cilvēka izpratni par dabas procesu norisi," teikts Segliņa ziņojumā. Ministrs arī norāda, ka ierobežotie zemes īpašnieku finansiālie līdzekļi "dažkārt spiež viņus rīkoties neapdomīgi un bezatbildīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!