Jānis Urbanovičs publicējis atklātu vēstuli Iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei, aicinot formulēt atsevišķu Pilsonības likuma normu interpretāciju vai arī vajadzības gadījumā rosināt grozījumus likumā. Mērķis: ļaut naturalizēties arī tiem Latvijas nepilsoņiem, kas pēdējos gadus ilgstoši nav dzīvojuši Latvijā. „Saskaņas centra” premjera amata kandidāts pārliecināts, ka tādā veidā valsts iegūšot vairāk valstij piederīgus un uzticīgus pilsoņus. Pretējā gadījumā, pēc Urbanoviča domām, šie cilvēki varot atstāt Latviju uz neatgriešanos.

Protams, ka ne jau par valstij uzticīgiem pilsoņiem šeit runa, bet par „SC" uzticīgiem balsotājiem, jo ar nepilsoņa pasi atbalstīt savus favorītus vēlēšanās iespējams tikai netieši. Arī katrs Latviju atstājis nepilsonis mazina uz Maskavu orientēto iedzīvotāju daļu, kas nepavisam nesaskan ar „SC" plāniem.

Pavisam citas nākotnes ieceres iezīmē dažas J. Urbanoviča tēzes, ko viņš paudis grāmatā „Latvijas attīstības prioritātes" sadaļā par nepieciešamajām nodokļu izmaiņām. Pēc politiķa domām, būtu svarīgi pašreizējo nekustamā īpašuma nodokli aizvietot ar zemes vērtības nodokli. Viņaprāt, primāri ar nodokli jāapliek zeme, nevis būves.

Tad nu iedomāsimies situāciju! Jūrmalā uz kāda zemes gabala uzcelta ieceļojuša jaunbagātnieka villa, bet kaimiņos uz tādas pašas platības - kādas senas jūrmalnieku ģimenes no paaudzēm mantota koka mājiņa. Ja būves neapliktu ar nodokli, tad abiem par savu īpašumu nodokļos būtu jāmaksā vienāda maksa. Dzīvē tas nozīmē, ka pirmiedzīvotāji, vairumā gadījumu latvieši, tiktu vienkārši spiesti ārā no tēva mājām ar nodokļu sloga palīdzību.

Nodokļu bāzes paplašināšanu Urbanoviča kungs iecerējis arī uz Eiropas Savienības zemes platības atbalsta maksājuma rēķina. Vai nejauši, ka atkal cietējs būs latviešu zemnieks, kurš laikam jau vēl pārāk spītīgi turas pie savas zemes gabala?

Kāpēc tādas sakritības, ka Urbanoviča kunga rosinātās nodokļus sistēmas izmaiņas pārsvarā apgrūtinās tieši to pilsoņu loku, kas Latvijā dzīvo jau sen? Kam paredzēta nākotnes Latvija pēc „SC" iecerēm, ja mums par katru cenu jāpatur Latvijā nepilsoņi, bet jāapgrūtina dzīve tiem, kas šajā zemē ir ieauguši ar saknēm? Atbilde nav ilgi jāmeklē...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!