"Saskaņas centra" Saeimas frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs pieprasījis premjerministram Valdim Dombrovskim sniegt paskaidrojumus par presē izskanējušo informāciju, ka valdība plāno 2011. gadā atcelt iemaksas pensiju sistēmas 2. līmenī.

2001. gadā Latvijā tika ieviests tā sauktais pensiju sistēmas 2. līmenis. Agrāk Latvijā pastāvēja tā sauktā solidaritātes pensiju sistēma: bērnu un mazbērnu paaudze, maksājot sociālās iemaksas, faktiski uzturēja savu vecāku un vecvecāku paaudzi.
- 90. gados dzimstība krasi samazinājās, un kļuva skaidrs, ka pēc pāris desmitiem gadu solidaritātes sistēma vairs nespēs nodrošināt pensiju izmaksu visiem pensionāriem. Jaunu cilvēku darbaspējīgā vecumā būs daudz mazāk nekā veco cilvēku, - paskaidro Saeimas "Saskaņas centra" frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs. – Tāpēc arī tika ieviests pensiju sistēmas 2. līmenis – pēc būtības tā ir garantija jaunajai paaudzei, ka savās vecumdienās viņi saņems pensijas.

Kopš 2001. gada Latvijas strādājošo sociālās iemaksas tiek dalītas divās daļās. Viena nonāk 1. līmenī, proti, solidaritātes fondā, lai būtu līdzekļi pašreizējo pensionāru pensiju izmaksai. Otra daļa nonāk pensiju sistēmas 2. līmenī - tas ir katra nodokļu maksātāja personīgais pensijas kapitāls, un viņam ir tiesības uzticēt šīs naudas pārvaldību bankām. Līdz 2009. gadam vidēji katrs pensiju sistēmas 2. līmeņa dalībnieks bija uzkrājis 692 latus..

- Bija plānots, ka iemaksu apjoms pensiju sistēmas 2. līmenī ar katru gadu pieaugs, bet krīze šajos plānos ir ieviesusi izmaiņas. Pensiju sistēmas 2. līmeņa iemaksu apjoms no 8% 2008. gadā tika samazināts līdz 2% 2009. un 2010. gadā , - stāsta Andrejs Klementjevs. – Tomēr tika plānots, ka 2011. gadā iemaksu apjoms 2. līmenī būs 4%, bet 1012. gadā – jau 6%. Taču tagad klīst neatlaidīgas runas par to, ka 2011. gadā līdzekļi otrajā līmenī netiks novirzīti vispār! Tas novedīs pie tā, ka nākamo paaudžu pensijas būs jūtami mazākas kā tika plānots, un mazināsies motivācija maksāt nodokļus.

Tāpēc vēršos pie premjerministra Valda Dombrovska ar prasību paskaidrot, kāds ir ekonomiskais pamatojums atcelt iemaksas pensiju sistēmas 2. līmenī un kādu iespaidu tas atstās uz pensiju izmaksu nākotnē? "Saskaņas centrs" arī uzskata, ka lēmums atcelt iemaksas pensiju sistēmas 2. līmenī ir pretrunā ar Satversmi un var tikt apstrīdēts Satversmes tiesā. Cilvēki, iemaksājot līdzekļus pensiju sistēmas 2. līmenī , ir rēķinājušies ar to, ka nākotnē saņems pienācīgas pensijas, viņi rēķinājās ar to, ka valsts nemainīs "spēles noteikumus". Valsts, pieņemot lēmumu par to, ka pensiju sistēmas 2. līmenim līdzekļi netiks novirzīti vispār, pārkāps tiesiskās paļāvības un samērīguma principu, un tas būs pamats vērsties Satversmes tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!