Ventspils mēra Aivara Lemberga ierosinājums izvietot ministrijas dažādos Latvijas reģionos ir labs un atbalstāms, taču Latvijas pašreizējos apstākļos to praktiski nav iespējams īstenot, uzskata Ministru prezidents Andris Bērziņš.
Kā norādīja premjera preses sekretārs Arnis Lapiņš, šis Lemberga ierosinājums nav nekas jauns - tas jau agrāk ir ticis vairākkārt diskutēts, taču nekad nav realizēts. Lielākās problēmas ministriju pārcelšanai no galvaspilsētas uz citām pilsētām ir finansu resursu trūkums, jo reģionos, uz kuriem tiktu pārceltas ministrijas, jānodrošina ierēdņiem dzīvokļi, kā arī komunikāciju sistēmas darba koordinēšanai.

Problēmas varētu rasties arī gadījumos, kad personai vajag vienā dienā apmeklēt vairākas ministrijas - Rīgā to izdarīt ir iespējams, bet, ja katra ministrija atrastos citā pilsētā, rastos nopietni sarežģījumi, uzskata premjers. Vienlaikus premjers atzīst, ka pārcelt ministrijas uz reģioniem būtu loģiski un, iespējams, nākotnē tas varētu notikt.

Arī īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš Lemberga ideju atzīst par pareizu, bet utopisku. Krūmiņš sacīja, ka šādu sistēmu var atļauties tikai bagātas valstis, piemēram, Zviedrija, kur liela daļa ierēdņu aptuveni 60-80% sava darba laika pavadot vilcienā.

"Mums nav tik labi attīstība infrastruktūra, vilcienu satiksme un ātrgaitas maģistrāles, tāpēc pašreizējos apstākļos būtu smieklīgi Satiksmes ministriju izvietot Daugavpilī," sacīja ministrs.

Krūmiņš pieļāva iespēju, ka Zemkopības ministriju varētu pārcelt uz Jelgavu, taču "ne santīmu tālāk par Jelgavu". Ministrs norādīja, ka Lemberga ideju varētu realizēt tikai tad, kad pilnībā būs ieviesta pašvaldību vienotā informācijas sistēma un e-Latvija, kā arī ieviests elektroniskais paraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!