Valsts policija pēc dienesta pārbaudes ierosina atlaist policistu, kurš kādai zvanītājai palīdzības sniegšanas vietā atbildējis ar rupjību, informē Iekšlietu ministrijas (IeM) Preses un sabiedrisko attiecību departamenta direktors Normunds Beļskis.
Izmeklēšanā, kas ierosināta pēc publikācijām masu medijos, atzīts, ka Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) darbinieks policijas virsnieka vietnieks Guntars Bitāns alkohola reibumā piekļuvis RGPP kārtības policijas Operatīvās vadības centra (OVC) centrālajai pultij un "rupjā un policijas darbiniekam necienīgā formā" atbildējis uz tālruņa zvanu.

Tāpat konstatēts, ka dežurējošās OVC darbinieces pārkāpušas dienesta instrukciju, pieļaujot Bitāna atrašanos centrālās pults tiešā tuvumā un viņa piekļūšanu telefonam.

Izvērtējot Bitāna rīcību, kā arī viņa agrākos disciplīnas pārkāpumus, Valsts policijas personāldaļas inspekcija ierosinājusi atbrīvot rupjību pieļāvušo policistu no dienesta policijā. Viņam jau iepriekš piemēroti seši disciplinārsodi, pēdējais no tiem - 6.februārī izteiktais brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam - vēl bijis spēkā pārkāpuma izdarīšanas brīdī. Brīdinājums Bitānam februārī izteikts par policista morāles un ētikas normu pārkāpumiem.

Tāpat sodītas trīs OVC atbildīgās amatpersonas. Vienai no incidenta brīdī dežurējošajām policistēm izteikts brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam, vēl citai izteikts rājiens, bet OVC priekšniecei norādīts uz nepietiekamu padoto darba organizācijas un kontroles līmeni.

BNS jau ziņoja, ka IeM ceturtdien pēc publikācijas "Neatkarīgajā Rīta avīzē" ierosināja dienesta izmeklēšanu saistībā ar kāda policista rīcību, kurš, atbildot uz operatīvā tālruņa zvanu, izsmējis zvanītāju. NRA ceturtdien vēstīja, ka jauna sieviete Ilze Viņķele otrdien vēlu vakarā, braucot no Jūrmalas uz Rīgu, piezvanījusi pa policijas operatīvo tālruni 02, lai brīdinātu par kādu "Mercedes" automašīnu, kas pa Jūrmalas šoseju braukusi no vienas ceļa malas uz otru, radot briesmas citiem autobraucējiem.

Laikraksts informēja, ka sazvanītais policists vispirms izsmējis zvanītāju, tad sācis pārmest: kur jūs vispār zvanāt, te nav nekāds izziņu birojs, vai nesaprotat, ka jums jāzvana uz Jūrmalas policiju, man vēl te būs jādod jums tālruņa numuri. Tā kā runātājs atbildējis dīvaini un neskaidri, Viņķelei radušās aizdomas, ka, gribēdama ziņot par piedzērušos šoferi, ir sazvanījusi piedzērušos policistu. Pēc vismaz septiņu minūšu ilgās sarunas vīrietis beigās pieļāvis, ka zvanītāja pati esot piedzērusies, rakstīja NRA.

Viņķele noskaidrojusi, ka šļupstošais runātājs atradies RGPP Aspazijas bulvārī, kur viņa naktī ieradusies noskaidrot situāciju. Policijas paskaidrojumā teikts, ka īsi pirms viņas zvana policijas darbinieki pēc izsaukuma kādā bārā aizturējusi pašu pārvaldes policistu Bitānu. Piedzērušos kolēģi policisti aizveduši uz Aspazijas bulvāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!