Foto: DELFI

No Eiropas Padomes (EP) Komisija pret rasismu un neiecietību (ECRI) ceturtā ziņojuma par Latviju rekomendācijām prioritāri īstenojamas ir trīs – tiesībsarga institūcijas stiprināšana, sabiedrības integrācija un romu bērnu situācijas uzlabošana, ceturtdien paziņoja Ārlietu ministrija.

Ministrija norāda, ka ECRI ziņojumā ir sniegtas vairākas rekomendācijas Latvijas varas iestādēm, trīs no kurām ir īstenojamas prioritārā kārtā, tostarp, piešķirt Tiesībsarga birojam pietiekamus līdzekļus un cilvēkresursus un uzlabot šīs institūcijas pieejamību dažādās valodās un dažādos Latvijas reģionos, koncentrēt uzmanību uz Sabiedrības integrācijas politikas pamatnostādnēm par diskriminācijas novēršanu un atvērtas un integrētas sabiedrības izveidi, kā arī pievērst īpašu uzmanību romu bērnu situācijai, risinot konkrētas ziņojumā norādītās problēmas.

ĀM uzsver, ka ECRI regulāri sagatavo ziņojumus par visām EP dalībvalstīm. Atbilstoši Latvijas kā EP dalībvalsts saistībām, Latvijas valdība uztur regulāru dialogu ar šo komisiju.

Ministrija norāda, ka ECRI savā ziņojumā secina - kopš iepriekšējā ziņojuma publicēšanas 2008. gadā vairākās ziņojumā apskatītajās jomās ir vērojams progress, vienlaikus vēršot uzmanību uz to, ka vairākās jomās ir jāveic turpmāki pasākumi.

Ziņojums balstās uz komisijas vizītes Latvijā 2011.gada aprīlī ietvaros iegūto informāciju, galveno uzmanību pievēršot iepriekšējā izvērtēšanas ciklā (no 2003.gada līdz 2007.gada septembrim) sniegto rekomendāciju īstenošanai. Saskaņā ar ECRI ieviesto praksi, Latvijas valdība 2011.gada decembrī iesniedza ECRI komentārus, skaidrojot valsts nostāju par ziņojumā paustajiem novērojumiem un ierosinājumiem. Valdības komentāri ir pievienoti ECRI ziņojuma pielikumā.

Latvijas varas iestādes rūpīgi iepazīsies ar ziņojumu un analizēs tajā sniegtās rekomendācijas.

Jau vēstīts, ka ECRI ziņojumā cita starpā arī iekļauts aicinājums dot Latvijas nepilsoņiem tiesības vēlēt pašvaldības, kā arī paustas bažas par 16.marta un 1.jūlija atzīmēšanu. Komisija aicina Latviju aizliegt tādus pasākumus, kas slavina nacismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!