Foto: F64

Miera ielas Vasarsvētkos puķu bodes "Mājas svētība" krājkasē nedēļas nogalē saziedoti 33 lati policijas uzliktā radio klausīšanās soda nomaksai, portālam "Delfi" pastāstīja viena no veikala saimniecēm Laura Ziemele.

Pēc portāla "Delfi" publikācijas par kādu bodīti, kuras saimnieces par "Latvijas Radio Klasika" ziņu klausīšanos sodītas ar 500 latu naudassodu, sociālajos medijos izplatījās aicinājumi saziedot naudu soda samaksai. Nedēļas nogalē notikušajos Miera ielas Vasarsvētkos cilvēki veikala zaļajā "cūciņā" sametuši kopā 33,87 latus, tiesa, šī summa pat nesedz pat pirmo soda naudas iemaksas summu.

Jautāta, vai nebija pārsteigums, ka pēc tik liela sašutuma viļņa, kas bija sociālajos tīklos, saziedotā summa ir tik maza, Ziemele atbildēja, ka svētkos bijuši daudzi cilvēki, kuri nākuši vienkārši papliķēt pa plecu, savukārt kuri vēlējušies, tie "cūciņā" iemetuši naudu. Veikalniece atzina, ka morālo atbalstu izteikuši daudzi svētku svinētāji.

Bodītes saimniece uzsvēra, ka viņas nav iniciējušas naudas vākšanu, tā esot bijusi līdzcilvēku ideja, kuri, tāpat kā abas sodītās, bijuši sašutuši par notikušo. Uzņēmums tūdaļ maksās pirmo daļu no noteiktā soda, kas būs 168 lati.

Pēc notikušā daudzi juristi izteikuši piedāvājumu palīdzēt situācijas risināšanā, tostarp rakstīt sūdzību par cilvēktiesību pārkāpumu. Taču, Ziemele sacīja, ka šīs situācijas labākais atrisinājums būtu "radio nodevas" atcelšana, ko politiķi jau ir iniciējuši.

Portāls "Delfi" jau vēstīja par gadījumu bodē "Mājas svētība", kurā ziņu skanēšanas brīdī ienāca policija. Likumsargi likumam pieejot formāli, veikalnieces sodīja ar 500 latu sodu. Pēc notikušā sašutusi bija gan sabiedrība, gan politiķi, kuri rosināja atcelt tā dēvēto "radio klausīšanās nodevu".

Savukārt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) norādījusi, ka šīs likuma normas atcelšana būtu pretrunā ar Bernes konvenciju par autortiesībām, kuru Latvija ir parakstījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!