Foto: LETA
Izplatītās ziņas par nesaprašanos ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un viņa padomnieci Elīnu Egli esot "cirvis mugurā" no Prezidenta preses dienesta vadītājas Līgas Krapānes, jo abām esot bijis konflikts, to intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pirmdien atzina Egle.

Egle pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu portālam "Delfi" pastāstīja, ka viņiem kā vienmēr bijusi sirsnīga un korekta saruna, tās laikā nolemts nemainīt lēmumu pārtraukt sadarbību. Tomēr pagaidām Egle nav parakstījusi dokumentus par darba attiecību pārtraukšanu, jo viņa turpina slimot un viņai ir darba nespējas lapa.

Egle nezināja, cik ilgi viņai vēl būs jāārstējas, taču pauda cerību, ka tas nebūs ilgi, jo "tiešām tas nav manās interesēs, ņemot vērā, ka man ir izteikti darba piedāvājumi un pašai ir idejas, ko es vēlos attīstīt. Es negribu zaudēt laiku," viņa teica. Tāpat Egle arī pastāstīja, ka vēlas iesaistīties divos ar izglītības jomu saistītos projektos, kā arī ģimenes uzņēmuma darbā.

Egle atkārtoti uzsvēra, ka pati vēlējusies pārtraukt darba attiecības ar Rīgas pili un to arī iepriekš apspriedusi ar Bērziņu. Tāpēc aizvadītajā nedēļā Prezidenta preses dienesta izplatītās ziņas par to, ka Egle atlaista, esot nepatiesas. "Man nav uzteikts darbs, tā ir maldinoša informācija," uzsvēra Egle, sakot, ka šādi preses dienesta izplatītie paziņojumi esot bijuši sāpīgi.

Egle intervijā skaidroja, ka vēlējusies izmantots savu potenciālu "savā labā", tāpēc nolēmusi izbeigt darba attiecības ar Rīgas pili. Viņa atzina, ka nereti viedokļi ar Bērziņu nesakrita, taču tādēļ abu starpā konfliktu nebijis. "Mēs varējām sastrādāties, mums konflikta nebija," intervijā uzsvēra Egle.

Vienīgais profesionālais konflikts Eglei esot bijis ar Krapāni, kura vada Prezidenta preses dienestu. Tāpēc Egle intervijā pauda, ka nepatiesos paziņojumus presei uzvērusi kā "cirvi mugurā". Viņa intervijā netieši apliecināja, ka tieši no Preses dienesta nākušas ziņas par viņas nesaskaņām ar Bērziņu un prezidenta neapmierinātību ar  Egles darbu.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, Pilī strādājošie neesot bijuši mierā ar Egles darbu, sakot, ka viņa "vairāk runājusi, bet maz darījusi". Egles kolēģi esot vīlušies sievietes profesionalitātē, kā arī ir neizpratnē pat viņas tagadējiem publiskajiem apgalvojumiem, tostarp uzbrūkot Krapānei, kurai ar notikušo neesot nekāda sakara.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Egle esot atteikusies parakstīt līgumu par darba attiecību izbeigšanu, pagarinot savu slimības lapu.

Jau ziņots, ka 13.jūnijā Valsts prezidenta Preses dienests izplatīja paziņojumu, kurā informēja, ka Valsts prezidents pieņēmis lēmumu pārtraukt darba attiecības ar Egli. Paziņojumā tika uzsvērts, ka Egle, paužot oficiālu viedokli vai piedaloties publiskos pasākumos, Valsts prezidenta institūciju vairs nepārstāv.

Pēc prezidenta preses sekretāres Krapānes sacītā, Eglei iepriekš vairākkārt piedāvāts pārtraukt darba attiecības, taču no 6.jūnija Eglei konstatēta darba nespēja.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka neapmierinātība ar Egli Valsts prezidenta kancelejā valda jau labu laiku, arī pirms vēl gada sākumā notikušā skandāla, kad internetā publiski tika izplatītas viņas fotogrāfijas, kurās prezidenta padomniece bija redzama atkailināta. Vēlāk attiecības gan vēl vairāk saasinājās, raisot prezidenta kancelejas darbiniekos nepatiku, ka, neņemot vērā negatīvo publicitāti, Egle nevairījās stāvēt līdzās valsts pirmajai personai, reģionālo vizīšu laikā tiekoties ar iedzīvotājiem. Attiecības saasinājās tik tālu, ka reiz Egle pat izplatīja Valsts prezidenta kancelejas paziņojumu par gaidāmu Stratēģiskās analīzes komisijas pasākumu, apejot Prezidenta preses dienestu un izmantojot mediju attiecību konsultantes pakalpojumus.

Portāls "pietiek.com" vēstīja, ka bijušajai Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītājai Eglei nācies pamest Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieka posteni, jo viņa esot nodarbojusies ar konkrētu uzņēmēju interešu lobēšanu, tam izmantojot prezidenta padomnieces statusa piešķirto autoritāti, tostarp daloties ar ierobežotas pieejamības informāciju. Rīgas pils paziņojums par darba attiecību pārtraukšanu ar Egli ticis izplatīts, lai uz ārpusi dotu skaidru vēstījumu: viņa vairs nav pilnvarota runāt prezidenta vārdā.

Savukārt laikraksts "Diena" pieļāva, ka tas nav vienā dienā pieņemts lēmums un to vairāk varētu skaidrot ar prezidenta vilšanos savā padomniecē, bet tam neesot nekāda sakara ar viņas privāto fotogrāfiju nonākšanu publiskajā telpā pērn drīz pēc darba gaitu sākšanas Rīgas pilī. No neoficiāliem avotiem saņemta informācija liecinot, ka iemesls varētu būt meklējams arī tajā, ka atsevišķu likumu izvērtēšanā pēc to pieņemšanas Saeimā padomniece lobējusi savas agrākās darbavietas - Latvijas Darba devēju konfederācijas - intereses. Citi avoti pieļāvuši, ka Egle labi aizstāvējusi kāda cita idejas un pratusi kritizēt, bet nevarējusi pati ģenerēt idejas, ko no viņas gaidījis prezidents.

Pats Bērziņš Latvijas Televīzijai sacīja, ka darba attiecību pārtraukšana ar Egli saistīta ar "fokusa maiņu" prezidenta kancelejā. "Elīna neko tādu nav izdarījusi, lai būtu pamats viņai uzteikt darbu kāda konkrēta nodarījuma pēc," saka Valsts prezidents, bilstot, ka strukturālas izmaiņas kancelejā gaidāmas "daudzos virzienos" un Egles vietā neviens netiks meklēts.

Izmaiņas Valsts prezidenta kancelejā sākās, kad šā gada 6.februārī darbu pameta kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols. Viņa pienākumus no 18.jūnija sāks pildīt banku jomā strādājošais Aleksandrs Bimbirulis. Tāpat Bērziņa ārlietu padomnieku Andri Pelšu šomēnes amatā nomainīs bijušais Latvijas vēstnieks Kanādā Marģers Krams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!