Foto: F64
Lubānas ezera hidrotehnisko būvju kompleksu iekļaus prioritāro objektu sarakstā, kā arī precizēs vairākas noteikumu normas, lai pretendētu uz Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu dambju atjaunošanai un plūdu risku novēršanai, paredz otrdien valdībā atbalstītais rīkojuma projekts.

Par Lubānas ezera hidrotehnisko būvju atjaunošanu atbildīgas būs Zemkopības ministrija un vietējās pašvaldības. Šo remonta darbu izpildes laiks plānots no 2012. līdz 2015.gadam. Valdības pieņemtajā rīkojumā ir definētas arī orientējošās izmaksas – apmēram viena miljona latu, kurus tad arī novirzīs no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.

Par šiem līdzekļiem īstenos Lubānas Dienvidaustrumu dambja rekonstrukciju.

Jau vēstīts, ka Lubānas ezera dambis ir avārijas stāvoklī. . Saistībā ar to premjers Valdis Dombrovskis 9.jūlijā pēc Zemkopības ministrijas lūguma sasauca Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdi.

Toreiz nolēma, ka dambju atjaunošanai piešķirs 1,57 miljonus latu , no kuriem miljonu latu ieguldīs no ES fondu līdzekļiem, bet 570 tūkstošus latu piešķirs līdz ar šā gada budžeta grozījumiem.
Par ES fondu līdzekļiem 2013.gadā plānots Lubāna ezera hidrotehnisko būvju remonts, taču jau šogad plānoti Lubāna ezera hidrotehnisko būvju neatliekamie remontdarbi, tiem novirzot budžeta līdzekļus.

Jau ziņots, ka Lubānas ezera dienvidaustrumu dambis ir kritiskā stāvoklī, arī citas Lubānas zemienes hidrotehniskās būves nav atbilstoši uzturētas naudas trūkuma dēļ, tāpēc ezera dienvidaustrumu dambja pārraušanas gadījumā var notikt nacionāla mēroga plūdi, apdraudēta būs arī Daugavas hidroelektrostaciju (HES) kaskādes darbība. Lai steidzami risinātu šo problēmu, premjers pirmdien sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi.

Dambja pārrāvuma gadījumā var applūst līdz 60 000 hektāru zemes, tai skaitā piecas apdzīvotās vietas - Zvejsola, Nagļi, Bļodāni u.c. Neatgriezeniski postījumi var tikt nodarīti ceļiem, elektrolīnijām, sakaru kabeļiem, lauksaimniecībā izmantojamām zemēm un mežiem, liecināja Zemkopības ministrijas sagatavotais ziņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!