Foto: F64

Ja opozīcijas deputātu aicinājums nepieļaut referendumu iniciēšanas kārtības maiņu negūs Valsts prezidenta Andra Bērziņa atbalstu, varētu apsvērt iespēju vērsties ar sūdzību Satversmes tiesā, piektdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis.

"Izmantosim visas tiesības," teica Augulis. Viņš gan uzsvēra - ZZS pašmērķis nav panākt referendumu par referendumu ierosināšanas jauno kārtību.

"Mūsu pašmērķis nav referendums, bet mērķis sakārtot likumdošanu, lai neierobežotu tiesības, kas ir noteiktas Satversmē. Pieņemot šādus grozījumus, dažus Satversmes pantus padarīs neizpildāmus," viņš klāstīja.

ZZS frakcijai līdz piektdienai ir savākusi un Valsts prezidentam iesniegs 38 opozīcijas deputātu parakstus, lai rosinātu tautas nobalsošanu par referendumu iniciēšanas kārtības maiņu. Prezidents solījis, ka pēc parakstu saņemšanas lēmumu pieņemšot ātri.

ZZS pārstāvis atkārtoti uzsvēra - jācer, ka Valsts prezidents likumprojektu atdos Saeimā atkārtotai caurlūkošanai. Viņš arī pauda, ka ZZS par vēlamo parakstu slieksni, kuru savākšanu būtu jāapmaksā pašam likumprojekta inicatoram, uzskata 30 tūkstošus parakstu nevis 150 tūkstošus, kā plānots pēc 2015.gada.

Iespējamie prezidenta rīcības varianti ir atdot referendumu likuma grozījumus vēlreiz atpakaļ Saeimai vai pēc vismaz 34 deputātu parakstu saņemšanas apturēt likumprojekta izsludināšanu uz diviem mēnesiem.

Jau vēstīts, ka Saeimas opozīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcija aicina Valsts prezidentu vēlreiz nodot atpakaļ Saeimā referendumu ierosināšanas likumu , lai to sadalītu un pārskatītu. Pašlaik likumprojektā "vienā lielā pakā" saliktas dažādas lietas, kas rada bažas par koalīcijas rīcību kāda slēpta mērķa vārdā, trešdien pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem pastāstīja Augulis.

ZZS mērķis šīs tikšanās laikā gan nav bijis pārliecināt prezidentu par kādu konkrētu rīcību saistībā ar referendumu likumprojektu, bet gan informēt par bažām, ka ir apdraudējums pilsoņu iniciatīvām, tostarp, arī iebildumiem pret lielo valsts uzņēmumu privatizāciju. Augulis atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem tauta savāca parakstus, lai apturētu "Latvenergo" pārdošanu, un Saeima šo tautas iniciatīvu atbalstīja.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas deputātu. Šādā kārtībā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja šo divu mēnešu laikā šāds pieprasījums neienāk, tad pēc šī termiņa beigām likums ir publicējams.

Jau ziņots, ka Saeima 26.jūlijā pieņēma likuma grozījumus, kuri reizē gan sarežģīs parakstu vākšanu, gan pakāpeniski ļaus ieviest papildu parakstīšanās mehānismus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!