Foto: LETA
Partijai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ir izdevies savākt vismaz 10 tūkstošu cilvēku parakstu, lai Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) būtu jārīko parakstu vākšana referenduma rosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

Viens no parakstu vākšanas organizatoriem Jurijs Petropavlovskis pavēstīja, ka notāri ir iesnieguši organizācijai "Par vienādām tiesībām" sarakstu ar parakstiem, ko plānots iesniegt CVK līdz 29.augustam. Līdz šim laikam iecerēts savākt vēl vismaz tūkstoti "rezerves parakstu", ja CVK daļu no iepriekš savāktajiem izbrāķēšot.

PCTVL izstrādājis grozījumus Pilsonības likumā.

Partija rosina iekļaut likumā normu, ka Latvijas pilsoņi no 2014.gada 1.janvāra būs visi nepilsoņi, "kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu".

Savukārt pārejas noteikumos partija vēlas noteikt, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ne vēlāk kā 2013.gada 23.decembrī nosūta cilvēkiem īpašu izziņu par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem no 2014.gada 1.janvāra. No 2014.gada 1.janvāra nepilsoņu pases, uzrādot šajā punktā minēto izziņu, tiek pielīdzinātas Latvijas pilsoņu pasēm.

Grozījumi paredz, ka valdībai līdz 2013.gada 30.augustam jāiesniedz Saeimā grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā par kārtību, kādā nepilsoņa pase tiek mainīta pret Latvijas pilsoņa pasi, nosakot, ka šī apmaiņa notiek par brīvu, gatavojas ierosināt iesniedzēji.

Petropavlovskis uzsvēra, ka pilsonības piešķiršana visiem nepilsoņiem novērsīs ierobežojumus darba tirgū, piemēram, strādāt par farmaceitu, kā arī būs atvieglota iespēja strādāt citās Eiropas Savienības valstīs un būs tiesības piedalīties vēlēšanās.

"Tas notiek ļoti viegli un ātri, tas neprasīs nekādas milzīgas summas no budžeta, pakāpeniski nepilsoņu pases nomainot pret pilsoņu pasēm," uz tehniskajām lietām norādīja Petropavlovskis.

Pagaidām gan viņš piesardzīgi vērtēja izredzes otrajā parakstu vākšanas posmā savākt apmēram 150 tūkstošus vēlētāju parakstu, kas nepieciešami grozījumu tālākai virzībai, kas var novest arī pie tautas nobalsošanas sarīkošanas. "Neko nevar nekad garantēt," atzina PCVTL pārstāvis, lai gan viņš sliecas domāt, ka referendums notiks. Viņš uzskata, ka daudz kas būs atkarīgs no referenduma pretinieku pretspara.

Jau vēstīts, ka PCTVL aktīvisti no pagājušā gada septembra vāca parakstus referenduma ierosināšanai par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. 10 tūkstoši pilsoņu parakstu bija jāsavāc gada laikā. Ja šis skaits apstiprināsies, CVK rīkos otro parakstu vākšanas kārtu - būs jāsavāc 10% vēlētāju parakstu, kas ir nedaudz vairāk par 150 tūkstošiem. Tad likuma grozījumus iesniegs Valsts prezidentam, kurš tos nodos Saeimai. Ja Saeima tos noraida vai pieņem ar grozījumiem, notiek referendums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!