Foto: F64

Latvijā ir ļoti liels nepilsoņu skaits un 20 gadus pēc valstiskās neatkarības atgūšanas šis jautājums ir jārisina, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidenta vērtējumā, nepilsoņu jautājumu risināt ar viņu izmiršanu nav atbilstošs veids un tas nav pareizi. Tāpat risinājums nav brīva un automātiska pilsonības piešķiršana "izejot no kautkādām likuma maiņām".

Bērziņš uzsvēra, ka galvenais šķērslis pilsonības iegūšanai ir valodas jautājums un patlaban varētu aizsākt tā risināšanu. Tāpat prezidents atzina, ka daļa nepilsoņu savu statusu uzskata par privilēģiju.

Kā ziņots, par referenduma rīkošanu automātiskas pilsonības piešķiršanai nepilsoņiem ir parakstījušies vairāk nekā 12 000 pilsoņu. Referenduma iniciatori cer savāktos parakstus iesniegt Centrālajai Vēlēšanu komisijai.

Ja komisija atzīs, ka par likumprojektu ir savākti vismaz 10 000 derīgu parakstu un ka tas virzāms uz otro parakstu kārtu, tad vēl būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu varētu lemt Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!