Foto: DELFI

Saeimas deputātu vairākums ceturtdien neatbalstīja opozīcijas priekšlikumu palielināt finansējumu Valsts autoceļa fonda darbam, novirzot lielāku ieņēmumu daļu no akcīzes nodokļa par naftas produktiem ceļu sakārtošanai.

Šo priekšlikumu simboliski atbalstīja arī uz Saeimas sēdi klātienē sanākušie pašvaldību vadītāji, pieceļoties kājās un paceļot zaļas lapas.

Šo priekšlikumu vidēja termiņa budžetā 2013.–2015.gadam bija iesnieguši vairāki ZZS frakcijas deputāti, paredzot valsts un pašvaldību autoceļu uzturēšanai atjaunot Valsts autoceļa fonda darbību un novirzīt ieņēmumus no akcīzes nodokļa par naftas produktiem 2013.gadā 50%, 2014.gadā – 60%, 2015.gadā – 70%, bet 2016.gadā un turpmākajos gados – līdz pat 80%. Ideja pamatota ar to, ka pašlaik autoceļu infrastruktūra ir kritiskā stāvoklī, tāpēc tam jānodrošina pienācīgus līdzekļus.

Saeima neatbalstīja arī priekšlikumu noteikt grafiku, ka katru nākamo gadu Valsts autoceļu fonda finansējums pieaug par 10% no plānotajiem ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par naftas produktiem, kamēr sasniegti 80%. ZZS frakcijas deputāti bija iesnieguši priekšlikumu pusi no šā pieauguma un no transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa pieauguma novirzīt pašvaldību ielu un ceļu finansējuma pieaugumam.

Līdz 2004.gada 1.janvārim valsts un pašvaldības autoceļu pārvaldīšana, uzturēšana un renovācija notika no valsts speciālā budžeta – Valsts autoceļu fonda, kura galvenos ieņēmumus veidoja transportlīdzekļu ikgadējā nodeva un 50% no akcīzes nodokļa naftas produktiem.

No 2004.gada 1.janvāra šo speciālo budžetu likvidēja un valsts un pašvaldību autoceļu pārvaldīšanu, uzturēšanu un renovāciju apmaksā no valsts pamatbudžeta valsts autoceļu fonda programmai piešķirtajiem līdzekļiem. Šis budžets nav saistīts ar iekasējumu par transportlīdzekļu ikgadējās nodevu un akcīzes nodokli par naftas produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!