Foto: LETA
Valsts kontroliera amatā jābūt cilvēkam, kas "pazīst drēbi" un ne vien pats zina, ko dara, bet par to prot pārliecināt arī citus, teica "Latvijas faktu" direktors sociologs Aigars Freimanis.

Viņš pieļāva, ka nākamā kontroliera amatā varētu stāties kāds jurists un tam nav obligāti jābūt cilvēkam, kas nāk no finanšu sfēras. Cilvēkam šajā amatā gan vajadzētu būt iepriekšējai pieredzei valsts pārvaldē, kāda bija arī esošajai Valsts kontroles vadītājai Ingūnai Sudrabai.

Sociologs uzskata, ka VK amatam ir derīgs cilvēks, "kurš zina, kā notiek lēmumu pieņemšana un kā norit dokumentu aprite, – cilvēks, kurš pazīst drēbi un nav nācis no pilnīgi citas jomas".

Nākamajam kontrolierim, kā jau jebkurā līdzīgā amatā, jābūt profesionāli kompetentam. Vēl valsts kontrolierim jābūt politiski neitrālam, spējīgam vadīt kolektīvu un strādāt komandā – "tā, lai ne tikai viņš pats zina, ko un kā viņš dara, bet, lai var par to pārliecināt arī citus", uzskata Freimanis.

Freimanis norādīja, ka VK amatā ir liels potenciāls, bet pamatā tas ir saistīts ar sabiedrisko domu un sabiedrības uzticību Sudrabai.

"Nav šaubu, ka Ingūna Sudraba šo amatu pacēla daudz augstākā līmenī, nekā tas bija viņas priekšteču laikā," atzina sociologs.

Viņš uzskata, ka sabiedrības lielā uzticībai Sudrabai neradīs problēmas, piemeklējot jauno kandidātu. Cita lieta būtu, ja Sudrabu būtu nolēmuši nomainīt tāpat un viņa teorētiski varētu turpināt darbu šajā amatā. Tad politiķiem būtu jāpaskaidro – kāpēc jaunais darbinieks, kas tiek piedāvāts, ir labāks par esošo un kāpēc esošais ir slikts, klāstīja Freimanis.

Jau vēstīts, ka esošās valsts kontrolieres Ingūnas Sudrabas pilnvaru termiņš beidzas nākamā gada 21.janvārī. Valsts kontrolieres amatā viņa tika ievēlēta 2004.gada 22.decembrī.

Saskaņā ar Valsts kontroles likumu valsts kontrolieri amatā ieceļ Saeima uz četriem gadiem Saeimas Kārtības rullī paredzētajā kārtībā. Viena un tā pati persona nevar būt par valsts kontrolieri vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas.

Plašsaziņas līdzekļos izskanējis, ka uz valsts kontroliera amatu patlaban ir divas iespējamās kandidātes – Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane un Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane. Koalīcijas deputāti gan aģentūrai BNS neapstiprināja šīs ziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!