Foto: stock.xchng
Starptautiskā kredītreitingu aģentūra „Standard&Poor’s” trešdien par divām pakāpēm paaugstinājusi Rīgas novērtējumu ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā – no BB+/B uz BBB/A-2, saglabājot pozitīvu šī reitinga prognozi nākotnē.

Kredītreitinga aģentūra Standard&Poor's Rīgu vērtē kopš 1997.gada. Jaunākais kredītreitings ir augstākais Rīgas pilsētas novērtējums kopš 2001.gada, kad tika saņemts līdzīgs reitinga novērtējums.

Rīgai piešķirtais kredītreitings ir tāds pats kā valstij piešķirtais, portāls „Delfi" uzzināja Rīgas domē.

„Standard&Poor's" vērtējumā kā pozitīvi Rīgas finanšu stabilitātes faktori minēti: pašvaldības veiktās strukturālās reformas krīzes ietekmes pārvarēšanā un šo reformu noturība pēckrīzes periodā, augstais finanšu likviditātes līmenis budžeta un saistību maksājumu nodrošināšanai.

Savukārt kā pašvaldības budžeta attīstību ierobežojošs faktors minēta Rīgas un arī  pārējo Latvijas pašvaldību zemā autonomija nodokļu un pārējo ieņēmumu jomā. Pēc aģentūras aplēsēm, pašvaldības kontrolē ir mazāk, nekā 10% no tās ieņēmumu bāzes. Tādēļ pašvaldību finanšu stabilitāte Latvijā ir lielā mērā atkarīga no valsts īstenotās nodokļu politikas.

Prognozējot Rīgas budžeta attīstības scenārijus tuvākajos gados, reitinga aģentūra savā bāzes scenārijā paredz, ka, pretēji situācijai 2013.gadā, turpmākajos gados valsts kompensēs pašvaldībām potenciālos zaudējumus no pašvaldību galvenā ieņēmumu avota - iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!