Foto: LETA
Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, aicinot savus biedrus protestēt pret jaunajiem kvalitātes kritērijiem un nepietiekamo finansējumu un pirms Ziemassvētkiem doties triju dienu atvaļinājumā, nostājas pret pacientu interesēm, uzskata veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība").

"Ja ģimenes ārsti uzstāj uz šo vienu prasību – finansējuma palielinājumu –, tas liecina, ka viņi nostājas pret pacienta interesēm. Mēs strādājam uz to, lai tiktu panākts kompromiss, bet ģimenes ārsti ir pret, vēl jo vairāk – gada pēdējās dienās aicinot nestrādāt," Circenes viedokli pauda ministres preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

Viņa norādīja, ka pēdējās nedēļās nepārtraukti bijušas tikšanās ar ģimenes ārstiem dažādos līmeņos, ir notikušas konstruktīvas diskusijas, turklāt nevarot teikt, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis pārstāv visu ģimenes ārstu viedokli. Piemēram, ar Lauku ģimenes ārstu asociāciju izdevies vienoties par sadarbību, tā iesniegusi savus priekšlikumus.

Jau vēstīts, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, ņemot vērā neveiksmīgās sarunas ar valdību saistībā ar jaunajiem kvalitātes kritērijiem, aicina ģimenes ārstus iesaistīties brīdinājuma akcijā, dodoties trīs dienas ilgā atvaļinājumā. Asociācijas vadītājs Princis neprognozēja, cik daudz ārstu varētu atsaukties uz šo aicinājumu. Atvaļinājumā ģimenes ārsti aicināti doties no šā gada 19. līdz 21. decembrim.

Asociācija norādīja, ka ģimenes ārsta prakses turpinās būt atvērtas, māsa vai ārsta palīgs turpinās sniegt palīdzību savas kompetences ietvaros, tostarp informēs par iespējām saņemt veselības aprūpi citās ārstniecības iestādēs.

Veselības ministrija informē, ka otrdien valdībā apstiprinātajos grozījumos veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā iekļauti jauni ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriji, aizstājot līdzšinējo darbības novērtēšanas sistēmu. Plānots papildu līdzšinējiem izpildes kritērijiem iekļaut rādītājus, kas saistās ar hronisko pacientu veselības aprūpi, vēža profilaktisko pārbaužu veikšanu un uzlabot ģimenes ārsta komandas pieejamību pacientiem.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija jauno kritēriju dēļ jau izteikusi neuzticību veselības ministrei Circenei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!