Foto: DELFI

Lai atjaunotu tautības ierakstu pasē, kā to rosina Nacionālās apvienības politiķi,
Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) būtu papildus nepieciešami 71 500 lati tehniskajam aprīkojumam un darbinieku algām.

Šī summa nepieciešama atalgojumam darbiniekiem, kuru pienākums būs šo ierakstu ieviešana pasēs, kā arī printeru un datortehnikas iegādei, portālam "Delfi" pastāstīja PMLP pārstāve Lāsma Lapinska.

Kopējā iestādes aprēķinātā summa, kas nepieciešama tautības ieraksta atjaunošanai pasē, ir 71 582 lati. No tiem 21 540 lati ir paredzēti jauna tehniskā aprīkojuma – specializēto printeru, datoru un pasu kontroles staciju - iegādei, savukārt 20 103 lati paredzēti darbinieku atlīdzībai 2013.gadā un 30 139 lati darbinieku atlīdzībai 2014.gadā, pavēstīja Lapinska.

Valdība grozījumus Personu apliecinošu dokumentu noteikumos saistībā ar iespējām atjaunot tautības ierakstu pasē skatīs pēc nedēļas, pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem teica ministru prezidents Valdis Dombrovskis ( V).

Jau vēstīts, ka valdība decembrī neiebilda pret iespēju personai pasē norādīt savu tautību, un līdz vēl līdz februārim taps nepieciešamie normatīvu grozījumi.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti iepriekš nolēma lūgt Ministru kabinetu atrisināt strīdu par tautības ieraksta atjaunošanu pasē un paredzēt pilsoņiem un nepilsoņiem iespēju izvēlēties, vai pasē ierakstīt savu tautību.

Komisijas vadītājs Ainars Latkovskis ( V) toreiz portālam "Delfi" skaidroja, ka jau iepriekš, līdz pērnā gada pavasarim, Ministru kabineta noteikumi paredzēja iespēju izvēlēties pasē ierakstīt tautību, un nu to varētu atjaunot.

Ja Ministru kabinets piekristu grozīt šos noteikumus, tas būtu daudz ātrāks un vienkāršāks risinājums, nekā virzīt skatīšanai Saeimā Nacionālās apvienības (NA) sagatavotos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredzot to pašu – atjaunot iespēju par tautības ierakstu pasē.

NA atkārtoti uzstājusi uz likuma grozījumiem, kas paredzētu iespēju pēc izvēles norādīt pasē savu tautību. Jautājums par iespēju norādīt pasē tās īpašnieka tautību ir viena no NA prioritātēm.

Saeima 25.oktobrī pēc ilgām un asām debatēm noraidīja NA deputātu iesniegtos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredzēja iespēju pēc pilsoņa vai nepilsoņa vēlēšanās pasē ierakstīt viņa tautību.

Līdz šā gada pavasarim pasē pēc izvēles varēja ierakstīt tautību, taču šo iespēju svītroja. Toreiz tika skaidrots, ka tautības ieraksts ir personas aizsargājamie dati, tas varētu apgrūtināt dokumentu pārbaudi uz robežām, jo daudzviet pasaulē pasi uztver kā piederību valstij, nevis etniskās izcelsmes apliecināšanas dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!