Foto: LETA

Pašreizējais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss ir labs kandidāts satiksmes ministra amatam, un patlaban nav saskatāms nekāds pamats, lai atteiktos no Matīsa kā kandidāta uz šo amatu, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

Komentējot nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pausto, ka "Vienotībai" būtu jāuzņemas patiesa atbildība par SM, Āboltiņa norādīja, ka iespējams apsvērt jautājumu par Matīsa iestāšanos partijā.

Pēc viņas teiktā, Matīsam patlaban ir vairākuma atbalsts parlamentā, taču neesot visu koalīcijas partneru atbalsta, līdz ar to paredzēts turpināt politikās konsultācijas un, visticamāk, ka pirmdien ar partneriem varētu risinātu šo jautājumu.

Saeimas spīkere arī piebilda, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) jau pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes skaidroja, ka jautājumā par satiksmes ministru varētu būt divi scenāriji - ministrs tiks iecelts ceturtdien vai arī tiks turpinātas politiskās konsultācijas, ja šādam lēmumam nebūs koalīcijas atbalsta.

Vērtējot nacionālās apvienības rīcību, Āboltiņa sacīja, ka droši vien to var saistīt ar "prastu politisko tirgošanos". Viņa uzsvēra, ka sabiedrība no politiķiem un valdības sagaida, ka viņi strādās un risinās jautājumus, nevis vairāku nedēļu garumā "izspēlēs politiskus cirkus" ar kaut kā vērtēšanu vai pārdalīšanu. Kā ziņots, VL-TB/LNNK iepriekš rosināja veikt ministru darba izvērtējumu, neizslēdzot, ka tas varētu novest pie krēslu pārdales valdībā.

Jau ziņots, nacionālā apvienība neatbalsta Matīsa iecelšanu satiksmes ministra amatā un uzskata, ka "Vienotībai" jāuzņemas politiskā atbildība par satiksmes nozari.

Savukārt pārējie koalīcijas partneri jau ir pauduši atbalstu Matīsa kandidatūrai un bija gatavi par viņa apstiprināšanu ministra amatā balsot ceturtdienas Saeimas plenārsēdē.

Matīsa kandidatūru balsojumā varētu atbalstīt lielākā daļa opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības deputātu, savukārt opozīcijā esošā politiskā apvienība "Saskaņas centrs" trešdien vēl nelēma par šo jautājumu, jo tas pagaidām nav iekļauts Saeimas sēdes darba kārtībā.

Par Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam vienojušies "Vienotības" pārstāvji un pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri, veidojot koalīciju, uzņēmušies politisko atbildību par šo ministriju.

Ja šonedēļ Saeima vēl nelems par uzticības izteikšanu satiksmes amata kandidātam, tad ministra pienākumus uz laiku piekritusi pildīt labklājības ministre Ilze Viņķele (V). Premjers Valdis Dombrovskis (V) gan iepriekš pauda cerību, ka šis process neievilksies, un, ja būs iecelts ministra pienākumu izpildītājs, tad uz ļoti īsu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!