Foto: EPA/LETA

Visas Eiropas Savienības (ES) valstis ir ieinteresētas, lai Lielbritānija paliktu ES dalībvalsts, ceturtdien Ziemeļu nākotnes foruma noslēgumā sacīja Zviedrijas Ministru prezidents Fredriks Reinfelts.

"Esmu bijis Zviedrijas premjers sešarpus gadus un esmu dzirdējis daudz runu no dažādām valstīm par to, kā vajadzētu mainīt ES," Reinfelts atbildēja uz jautājumu par Lielbritānijas plāniem rīkot referendumu par palikšanu ES. "Uzskatu, ka viedokļu dažādība ir ļoti laba lieta. Mums ir valstis, kas ir eiro zonā, tādas, kas ir tuvu eiro zonai, kā arī tādas, kas, visticamāk, nekad nepievienosies. Arī par Šengenas līgumu ir dažādi uzskati," viņš klāstīja.

Tomēr viņš uzsvēra, ka visu ES dalībvalstu interesēs ir, lai Lielbritānija paliktu ES sastāvā. "Šī ir iniciatīva, kuru ir uzņēmies [Lielbritānijas Ministru prezidents Deivids] Kamerons (..) Katrā ziņā uzskatu, ka visas ES valstis ir ieinteresētas, lai Lielbritānija paliktu ES dalībvalsts," norādīja Zviedrijas premjers.

Savukārt Dānijas Ministru prezidente Helle Torninga-Šmita piebilda, ka šādas sarunas par to, cik efektīva ir ES, ir nepieciešamas. "Galvenais ir runāt par pārmaiņām, kas attīstītu ES," atzina Torninga-Šmita.

Ziņots, ka Lielbritānijas Ministru prezidents Kamerons 23.janvāra uzrunā solīja, ka laikā no 2015. līdz 2017.gadam tiks sarīkots referendums par valsts dalību ES, ja viņa Konservatīvo partija uzvarēs nākamajās parlamenta vēlēšanās 2015.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!