Foto: LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien notikušajās debatēs kritizēja pieņemto lēmumu par Kipras glābšanas programmu, pārmetot Eirogrupai neveiksmīgo komunikāciju, Eiropas Komisijai (EK) - atbalsta nesniegšanu apdrošinātajiem noguldītājiem, bet politiķiem - dubultstandartus.

Kā aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele, atklājot debates, ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns sacīja, ka EK būtu devusi priekšroku Kipras pakāpeniskai sakārtošanai, taču tas nebija iespējams, jo dalībvalstis vienojās tikai par desmit miljardus eiro (septiņus miljardus latu) lielu glābšanas programmu. Rēns uzskata, ka ir pienācis brīdis izbeigt šo "vainošanas spēli".

EP deputāts Žans Pols Gozē no Francijas norādīja, ka neveiksmes pamatā bijusi Eirogrupas nesekmīgā komunikācija. Deputāts vainoja Eiropas Savienības institūcijas, kuras nav bijušas pietiekami modras, un Kipras bankas, kas uzņēmušās pārāk lielu risku.

Savukārt eiroparlamentārietis Hanness Svoboda no Austrijas kritizēja Eiropas Padomi un jo īpaši Vāciju par "gandrīz koloniālu uzvedību". Svoboda aicināja EK "izformēt trijotni".

Deputāts Jans Zahradils no Čehijas savukārt sacīja, ka īstā problēma ir daudz plašāka par to, kas notika Kiprā. Deputāts norādīja, ka Kipra izmantota kā iegansts, lai uzbruktu dalībvalstu fiskālajai neatkarībai.

Deputāts Naidžels Faradžs no Lielbritānijas apsūdzēja EK noziedzīgās darbībās, norādot, ka tā "aplaupa cilvēkus" ar mērķi atbalstīt eiro projektu. Neviens vairs netic eiro, viņš uzsvēra.

Savukārt deputāts Takis Hadžidžeordžio no Kipras vainoja Eiropas Tautas partijas grupu dubultstandartos. Kipras eiroparlamentārietis arī kritizēja Eiropas Padomi, kura Kiprai piemērojusi pasākumus, kādus nekad nepiemērotu lielākām valstīm.

Būtiski ir zināt, kas tieši "nogāja greizi", norādīja Beļģijas eiroparlamentārietis Gijs Ferhofštats, piebilstot, ka Eiropas Centrālajai bankai, "trijotnei" un Eirogrupas prezidentam Jerūnam Deiselblūmam bija jāatbild uz grūtiem jautājumiem. Ja uz šiem jautājumiem nav atbilžu, EP jāizveido izmeklēšanas komiteja, sacīja deputāts.

Deputāts Daniels Kons-Bendits no Francijas sacīja, ka īstais risinājums Kiprai ir salas atkalapvienošana, lai veicinātu izaugsmi un piesaistītu investīcijas. Savukārt deputāte Lorensa Stassena no Nīderlandes uzsvēra, ka vienīgais risinājums Kiprai ir izstāšanās no eirozonas. Deputāte arī norādīja, ka Nīderlandei vairs nevajadzētu ieguldīt glābšanas programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!