Foto: Kadrs no video

Pļaviņu HES ūdenskrātuvē tiek uzturēts plūdu ietekmi mazinošs līmenis. Paaugstinoties ūdens līmenim Daugavā un, palielinoties elektroenerģijas izstrādes apjomam, Pļaviņu HES pēc nepieciešamības tiek atvērti ūdens pārgāznes aizvari, portālu "Delfi" informēja "Latvenergo".

Ūdens līmeni Pļaviņu HES ūdenskrātuvē regulē, ievērojot Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) norādījumus un HES drošības prasības. Tādējādi, turot ūdens līmeni pieļaujamā augstumā, kas ir optimāls gan apkārtējo teritoriju, gan HES tehniskajai drošībai, mazina plūdus izraisošo ledus sastrēgumu.

Atbilstoši palu darbu grupas iedibinātajai kārtībai, VUGD nodrošina saskaņotu un vienotu darbību iespējamo plūdu apdraudējuma gadījumā un plūdu bīstamības mazināšanā Daugavas upes baseinā.

Pavasara pali ir laiks, kad uz maksimālo slodzi strādā visas Daugavas hidroelektrostacijas, saražojot šajās ražotnēs gada griezumā lielāko elektroenerģijas apjomu. Citos gada laikos Rīgas, Ķeguma un Pļaviņu HES strādā tikai daļa hidroagregātu, bet šobrīd darbojas visi hidroagregāti.

Daugavas pietece pēdējās dienās pārsniedz 3000 kubikmetrus sekundē (m3/s), pārsniedzot Pļaviņu HES 10 hidroagregātu caurvadi, kas ir 2800 m3/s, līdz ar to tiek atvērti ūdens pārgāznes aizvari. Tas tiek darīts pēc nepieciešamības, izvērtējot ražošanas tehniskās iespējas, aizvarus atverot daļēji vai pilnīgi, atkarībā no ūdens pieteces lieluma upē.

"Pļaviņu HES aizvaru atvēršana nav ikgadējs notikums, jo tas ir atkarīgs no palu spēka – iepriekšējo reizi aizvari tika atvērti 2010.gada palos. Jāuzsver, ka PHES darbība, saskaņojot ar operatīvajiem dienestiem, pat mazina plūdu ietekmi – piem., pagājušajā nedēļā ar līmeņa svārstību palīdzību tika salauzts ledus slānis atsevišķās upes vietās," norāda AS "Latvenergo" HES tehniskais direktors Dzintars Ostaņēvičš.

Plūdi Latvijā. Pļaviņu HES vairākas slūžas ir atvērtas, lai ātrāk palaistu Daugavas ūdeņus prom.

Video: garikello


Jau ziņots, ka piektdien no rīta ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām sasniedzis vēsturiski maksimālo atzīmi. Plkst.12 sasniegts jauns ūdens līmeņa rekords - 75,50 metri pēc Baltijas augstuma sistēmas. Glābēji no Pļaviņu iedzīvotājiem saņemt arvien vairāk palīdzības saucienu. Rēzeknē, kur applūdušas dažas ielas, no dzīvojamās mājas ap pulksten sešiem no rīta Krasta ielā evakuēti divi vīrieši. Savukārt Krustpils pagastā piektdienas rītā no applūdušas mājas evakuēts viens cilvēks un divi suņi.

Dramatiska situācija ir arī Līvānos, taču tur cilvēki pagaidām evakuēti netiek. Glābēji novēro, ka cilvēki paši gatavo savas laivas. Arī Krāslavas novadā Daugavā ceļas ūdens līmenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!