Foto: LETA
Šogad radīto plūdu postījumu zaudējumi varētu būt lielāki nekā citus gadus, taču līdzekļi to segšanai pietikšot, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

„Aprēķini pašreiz nav veikti, bet jebkurā gadījumā esam paredzējuši kompensēt pašvaldībām radušos zaudējumus. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, pašvaldībām jānodrošina vismaz 30% līdzfinansējums. Līdzīgi kā tas ir bijis Madonas vētras gadījumā pašvaldības var sniegt palīdzību fiziskām personām, kas ir cietušas šajā plūdu laikā, valsts šajā gadījumā kompensēs pusi no pašvaldības izdevumiem,” uzsvēra Dombrovskis.

Tāpat premjers sacīja, ka „līdzekļi plūdu postījumu izmaksu segšanai varētu pietikt. Piemēram, 2010.gadā attiecībā uz plūdu un vētru radītājiem zaudējumiem mēs esam izmaksājuši 1,7 miljonus latu, 2011.gadā apmēram 2 miljonus latu. Šajā gadījumā postījumi ir lielāki, līdz ar to arī summas varētu būt lielākas, vai nu šī summa tiks nomaksāta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vai arī ir iespējams pārdalīt kādus jau esošās budžeta pozīcijas.”

Pašvaldībām esot pašām jāizstrādā saistošie noteikumi, kas nosaka kārtību kā tās sniedz sociālo palīdzību, no kuras tad valsts atmaksās 50%. Vēl papildus izdevumi gan valstij jārēķina, domājot par institūciju iesaistīto darbu, piemēram, VUGD, komentēja premjers.

Dombrovskis norādīja, ka pašvaldības tikai vēlāk iesniegs savus aprēķinus par radušajiem zaudējumiem, tad tos pārbaudīs Finanšu ministrija (FM), bet pēc tam to pieņems valdībā.

Jau ziņots, ka valdība finansiāli atbalstīs šī gada pavasara plūdos cietušās pašvaldības un iedzīvotājus.

Līdz 21.jūnijam pašvaldības varēs iesniegt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) aprēķinus par zaudējumiem. Pašvaldības var uzradīt gan zaudējumus, kas radušies pašvaldības īpašumiem, gan iedzīvotāju privātīpašumiem.

No visiem izdevumiem, kas būs radušies pašvaldībām palīdzot iedzīvotājiem, valsts apmaksās 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!