Foto: LETA

Valsts pārvaldes iestādēs krīze ir beigusies, un to var secināt pēc tēriņiem dažādu lietu iegādei vai pasākumu rīkošanai pagājušajā gadā, secinājusi Valsts kontrole.

Ministrijas un to padotības iestādes pagājušajā gadā ir gan nelietderīgi tērējušas valsts budžeta līdzekļus dažādu lietu iegādei, piemēram, dārga tehnika, rīkoti darbinieku pasākumi, tērējot tam nodokļu maksātāju naudu, kā arī rīkoti iepirkumu konkursi, kur pēkšņi samazinātas prasības konkursa kandidātiem.

Valsts kontroles padomes locekle Marita Salgrāve šodien žurnālistiem atzina, ka revīziju laikā ir saņemti signāli, ka krīze valsts pārvaldē noteikti ir beigusies, jo ir bijuši tādi izdevumi, kuri nebija krīzes gados. Piemēram, trīs ministrijas ir iepirkušas nesamērīgi dārgus mobilos telefonus, planšetdatorus un portatīvos datorus. Šo iekārtu cena, pēc Valsts kontroles domām, nav samērojama ar iekārtu iegādes mērķi.

"Mēs tiešām domājam, ka līdz 550 latiem par mobilo telefonu ir nesamērīgi liela cena. Īpaši, ja atceramies, ka tā ir nodokļu maksātāju nauda un lielāko daļu no telefona piedāvātajām funkcijām ierēdņi nemaz neizmanto," pauda Salgrāve. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Ekonomikas ministrija un Zemkopības ministrija ir tās, kas tā rīkojušās.

Tas gan nenozīmējot, ka citas iestādes nav rīkojušās līdzīgi - šie gadījumi atklājušies, veicot pārbaudes izlases kārtībā, skaidroja Salgrāve.

Kā cits gadījums, kur redzama nelietderīga valsts budžeta līdzekļu tērēšana ir Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūras veiktais iepirkums par robežu demarkāciju aptuveni viena miljona latu apmērā. Pēc līguma noslēgšanas ar konkursa uzvarētāju apmaksas nosacījumi pakalpojuma sniedzējam ir padarīti labvēlīgāki, turklāt aģentūra nav pārliecinājusies par to, vai tiešām darbi ir veikti, un samaksājusi jau 92 000 latu.

Ministriju un to padotības iestāžu rīcība arī liecinot, ka ir atgriezušies "zemeņu kūkas" laiki, atzina padomes loceklis Aivars Ērglis.

Proti, ministrijas rīko dažādus pasākumus darbiniekiem, kur par budžeta līdzekļiem tiek nodrošināta konditorejas izstrādājumu iegāde un pasākumu vadītāja algošana. Piemēram, Valsts meža dienesta pasākumā darbiniekiem bijusi iespēja pat iestiprināties ar konditorejas izstrādājumiem vairāk nekā 2000 latu vērtībā, bet Valsts zemes dienests rīkojis pasākumu darbiniekiem, algojot pasākuma vadītāju un nodrošinot uzkodas par kopumā 5273 latiem.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa norādīja, ka šādu tēriņu jautājums ir saistīts ar budžeta plānošanas jautājumu, kas nozīmē, ka budžeta plānošanas procesā nebūtu jāparedz līdzekļi šādiem pasākumiem. "Mūsu valstī ir daudz nepieciešamākas vajadzības, kuras joprojām nespējam apmierināt," viņa sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!