Foto: LETA

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) trešdien sarunā labklājības ministrei Ilzei Viņķelei (V) apstiprinājis, ka, lai arī situācija ar AS „Liepājas Metalurgs” var negatīvi ietekmēt Latvijas ekonomikas izaugsmes rādītājus, tā tomēr neizslēdz iespēju apsvērt mazo pensiju indeksāciju šā gada rudenī.

Dombrovskis un Viņķele vienojušies, ka valdība jebkurā gadījumā meklēs iespēju jau šogad indeksēt mazās pensijas, ja sociālā budžeta rādītāji saglabās līdzšinējo pozitīvo tendenci, portāls "Delfi" uzzināja Labklājības ministrijā (LM).

Tomēr jārēķinās, ka situācija ar „Liepājas Metalurgu" var ietekmēt šī un nākamā gada budžeta iespējas, tostarp, jaunām prioritātēm un iniciatīvām novirzāmo līdzekļu apjomu, piebilst LM.

LM atgādina, ka no nākamā gada plānots atsākt visu pensiju indeksāciju.

Viņķele trešdien pavēstīja, ka metalurģijas uzņēmuma nedienas un sliktākais scenārijs var apturēt arī rudenī plānoto pensiju indeksāciju.

Ministre uzsvēra, ka patlaban sociālais budžets uzrāda stabilizēšanās pazīmes un ar "100% pārliecību var teikt, ka indeksācija ir iespējama". Tomēr lielais jautājums esot situācija "Liepājas metalurgā" un, ja tā akcionāri "palaidīs uzņēmumu pa vējam", tad valdībai iestāšoties saistības, kas ietekmē arī valsts budžetu.

Pieaugot budžeta saistībām un izdevumiem, apdraudēta varētu būt arī pensiju indeksācija, atzina ministre.

Šie Viņķeles izteikumi izsaukuši Latvijas Pensionāru federācijas sašutumu, kuri jau norādījusi uz ministres nekompetenci.

Jau ziņots, ka katram no konfliktējošiem LM lielākajiem akcionāriem līdz šī gada 31. maijam ir jāpārdod LM kreditoru klubam savas akcijas par vienu latu vai arī katram jāiegulda uzņēmumā desmit miljonus latu - šādu prasību pagājušajā nedēļā izvirzīja kreditoru klubs, otrdien informēja LM sarunām ar kreditoriem pieaicinātā finanšu konsultanta "Prudentia" vecākais partneris Kārlis Krastiņš.

Kreditoru klubs arī ir gatavs restrukturizēt AS "Liepājs Metalurgs" saistības, tās daļēji kapitalizējot - pārvēršot akcijās, kas būtu kreditoru kluba īpašums. Saistību kapitalizācijas rezultātā kreditori iegūtu uzņēmuma akcijas, kuru vērtība būtu vienāda ar LM parāda apjomu. Tādējādi arī tiktu stiprināta uzņēmuma kapitāla bāze.

Tāpat kreditori ir gatavi ieguldīt uzņēmumā nepieciešamos apgrozāmus līdzekļus, pastāstīja Krastiņš.

Jau ziņots, ka uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans jau ilgstoši konfliktē ar pārējiem "Liepājas metalurga" akcionāriem un ir vienīgais, kurš absolūti noraidījis kreditoru kluba piesaistītā konsultanta "Prudentia Advisors" piedāvājumu pārdot uzņēmuma akcijas par 1 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!