Bordāns: jauni cietumi Latvijā gaidāmi 2017.gadā  (31)

Delfi

Foto: LETA

Jaunus cietumus Latvijā sāks paredzēts sākt būvēt 2016.gadā un pabeigt 2017.gadā, tomēr šie plāni vēl var pārcelties atkarībā no situācijas valsts budžetā, otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA).

Runājot par pirmdien sākto disciplinārlietu pret pašlaik atstādināto Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) šefu Visvaldi Puķīti saistībā ar nodomu protokola slēgšanu, lai kādai firmai dotu iespējas saistībā ar iecerēto plašo Olaines cietuma būvniecību, Bordāns pauda, ka konkrētajā gadījumā Puķīte nebauda ministra uzticību, taču disciplinārlieta neesot "raganu medības".

Disciplinārlietas dēļ darbs ar mērķi uzbūvēt jaunus cietumus neapstājas, un norit projektu plānošanas process ekspertu darba grupās, kurās piedalās Tieslietu ministrijas un IeVP darbinieki, klāstīja Bordāns. Pašlaik tiek meklēti cietumu projektēšanas risinājumi un ir cerība, ka savā pieredzē dalīsies Igaunijas Tieslietu ministrija un IeVP, kas kaimiņvalstī koordinējušas modernu cietumu izbūvi, kā arī pašlaik vēl viena jauna cietuma izveidi Tallinā.

Jau vēstīts, ka pirmais no sešiem jaunajiem cietumiem Latvijā saskaņā ar valdības apstiprināto koncepciju būs Olaines cietums. Tā būvniecībai būs nepieciešami ap 55,5 miljoni latu.

Jaunajos cietumos notiesātos varētu uzraudzīt tehnika, bet fiziskā apsardze - likvidēta. Labākie cietumu apsargi gan darbu nezaudēs, jo viņus iespēju robežās paredzēts pārkvalificēt par ieslodzīto atbalsta personām - sava veida "mammām un tētiem", paredz jaunā ieslodzījuma vietu koncepcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!