Saeimas deputātu vairākums ceturtdien nolēma tomēr nenodot tālākai vērtēšanai komisijās ieceri par apmācību bērnudārzos tikai latviešu valodā.

Par to balsoja 41 deputāts no Nacionālās apvienības (NA) un "Vienotības" frakcijām, neatkarīgie deputāti, kā arī Iveta Grigule, Kārlis Seržants un Jānis Vucāns no ZZS.

Pret bija 43 deputāti - no Reformu partijas (RP) un "Saskaņas centra" frakcijām, kā arī Jānis Lāčplēsis no "Vienotības", bet atturējās divi tautas kalpi no ZZS frakcijas.

NA ar grozījumiem Izglītības likumā piedāvāja veidot vienotu bērnudārzu sistēmu, nosakot, ka visos bērnudārzos mācības un audzināšana notiek valsts valodā.

Vienlaikus tiktu saglabāta arī etniskās un kultūras identitātes ievirze tajās grupiņās, kur bērni nāk no krievu, baltkrievu, ukraiņu un citām ģimenēm, pausts NA piedāvājumā.

RP iebilda pret šo likumprojektu, tāpēc tā virzīšanu uz Saeimas sēdi uzskata par koalīcijas līguma pārkāpumu, jo jautājumos par valodas politiku jāpanāk visu partneru atbalsts.

RP ir norādījusi, ka atbalsta pērn Ministru kabinetā, piedaloties koalīcijas ministriem, apstiprinātās vadlīnijas, kurās ir paredzēta latviešu valodas apguve mazākumtautību bērnudārzos un kurām Latviešu valodas aģentūra ir sagatavojusi paraugprogrammu un teorētisko pamatojumu. RP arī norāda, ka valodu apmācība bērnudārzos ir, pirmkārt, ekspertu un vecāku kompetencē.

Savukārt "Vienotība" uzskatīja, ka šajā likumprojektā ir vēl daudz diskutējamu jautājumu, ko varētu izdarīt komisiju sēdēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!