Foto: F64
Apsekojot pagājušās nedēļas nogalē ugunsgrēkā cietušo Rīgas pili, projektētāji, inženieri un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) pārstāvji secinājuši, ka situācija liesmās cietušajās pils telpās ir labāka, nekā gaidīts, portālu "Delfi" informēja būvnieki, kas restaurē pili.

Būvnieki līgumsabiedrība "SBRE" turpina līgumā paredzētos darbus aptuveni 85% apjomā, kas jāpadara uguns neskartajās zonās. Tie ir pamatu pastiprināšanas darbi, ārējo un iekšējo inženiertīklu izbūve, tāpat arī turpinās restaurācijas darbi neskartajās telpās, pie fasādes, kā arī mūra daļā, kur 11.novembrī tauta aizdedzina svecītes.

Tāpat zonās, kur ir droši atrasties, aktīvi turpinās avārijas likvidēšanas darbi – telpas atbrīvo no liekā mitruma, būvgružiem, kā arī pārsegumus no mitrā aizpildījuma (smiltīm). Bīstamajās zonās, piemēram, visvairāk cietušajā Baltajā zālē vispirms jānostiprina grīda, lai tur varētu droši turpināt darbus, informēja būvnieki.

Lai izbūvētu pagaidu jumtu Baltajā zālē, jumta pārseguma demontāžai un pagaidu jumta konstrukciju montāžai izmantos jaudīgu celtni. Esošās sienas tiks nostiprinātas un izbūvēta pagaidu jumta konstrukcija. Darbus plānots pabeigt tuvāko nedēļu laikā.

Svētku zālei pagaidu jumta izbūvei izmantos esošas jumta konstrukcijas, kas tiks pastiprinātas. To plānots padarīt aptuveni nedēļas laikā.

Jau ziņots, ka ceturtdien vakarā sākās ugunsgrēks Rīgas pilī. To izdevās nodzēst vien pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bijusi 3200 kvadrātmetru - jumta konstrukcijas un bēniņu telpa dega 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvs izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvs - 200 kvadrātmetru platībā.

Pašlaik notiek Rīgas pils Priekšpils remonts, tādēļ Valsts prezidenta rezidence ir pārcelta uz Melngalvju namu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!