Foto: DELFI

"Baltijas Apdrošināšanas Nams" (BAN) izsaka šaubas, vai Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšana atbilst noslēgtā līguma nosacījumiem, tāpēc avansu neizmaksās, pastāstīja BAN valdes loceklis Uģis Ieviņš.

Rīgas pils apsaimniekotāji "Valsts nekustami īpašumi" (VNĪ) BAN pili bija apdrošinājuši par kopumā 5,4 miljoniem latu, ietverot riskus pret uguns, ūdens un citiem nelaimes gadījumiem. Savukārt pils restauratori - būvnieku pilnsabiedrība SBRE uz rekonstrukcijas un restaurācijas laiku bija apdrošinājuši būvniecības materiālus un iekārtas "BTA Insurance Company" (BTA) par kopumā 22 miljoniem latu.

""Baltijas Apdrošināšanas Nams" nav aprēķinājusi summu, ko varētu piešķirt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanai, tāpat mēs šobrīd neesam gatavi izmaksāt avansu," sacīja Ieviņš.

Iemesls, kādēļ apdrošinātāji avansu pēc "Valsts Nekustamo Īpašumu" (VNĪ) atlīdzības pieprasījuma nepiešķirs, ir tas, ka joprojām nav skaidrs, vai apdrošināšanas gadījums atbilst noslēgtā līguma nosacījumiem.

"Pašlaik mūsu apdrošināšanas sabiedrība vēl nav saņēmusi visu pieprasīto informāciju no iesaistītajām pusēm - "Valsts Nekustamie Īpašumiem", Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī būvniekiem - no pilnsabiedrības SBRE," norādīja Ieviņš.

Otrdien BTA pārstāve Ilva Priedniece informēja, ka apdrošināšanas kompānija ir gatava Rīgas pils būvniekiem pilnsabiedrībai SBRE izmaksāt 44,5 tūkstošus latu sākotnējo zaudējumu kompensēšanai.

Pēc apdrošinātāju vērtējuma, saistībā ar notikušo ugunsgrēku Rīgas pilī, ir iestājies apdrošināšanas gadījums, kurā nodarīti zaudējumi būvnieku materiālajām vērtībām. Taču, ņemot vērā, ka Rīgas pils rekonstrukcijas darbi bija uzsākti salīdzinoši nesen, objektā vēl nebija veikti vērienīgi materiālie ieguldījumi un tajā neatradās liels daudzums celtniecības materiālu. BTA aprēķinātajā sākotnējā zaudējumu summā ietilpst zaudējumu kompensācija par ugunsgrēkā bojātiem pilnsabiedrības būvmateriāliem, kā arī par būvgružu izvešanu.

Jau vēstīts, ka Rīgas pils pārvaldnieks - VNĪ kopā ar SBRE nolēmuši par ugunsgrēka seku likvidēšanas risinājumiem vērsties pie apdrošinātājiem, prasot naudu seku likvidēšanai.

Ar atlīdzības pieteikumiem VNĪ vērsās pie "Baltijas apdrošināšanas nama", savukārt SBRE - pie BTA.

20.jūnijā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru.

Remonta dēļ Valsts prezidenta rezidence pārcelta uz Melngalvju namu.

Rīgas pils Priekšpils un Austrumu piebūves daļā noritēja būvniecības darbi, kurus atbilstoši līgumam bija plānots pabeigt līdz 2015.gada 31.maijam. Projekts kopējās izmaksas bija paredzētas 17,247 miljonu latu apmērā, bet līdz šim faktiski iztērēti bija 3,7 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!