Foto: LETA

Parlamentārietis Ingmārs Čaklais nolēmis nolikt deputāta mandātu, par ko viņš nosūtījis iesniegumu Saeimā, portālam "Delfi" apstiprināja Saeimas Preses dienestā.

Čaklais par savu lēmumu pavēstījis arī savā "twitter" kontā.


"Veselība neuzlabojas tik strauji, kā to varētu gribēt vai cerēt. Ja nevar strādāt ar 100% atdevi, vēlētai amatpersonai ir jāatkāpjas. Tā ir mana pārliecība. Arī par sevi," viņš paudis.

Saeimas kārtības rullis nosaka - ja deputāts iesniedzis iesniegumu par izstāšanos no Saeimas sastāva, Saeimas Prezidijs saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu uzaicina viņa vietā iestāties Saeimas sastāvā nākamo kandidātu un paziņo par to Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārbauda vēlēšanu materiālus un par pārbaudes rezultātiem ziņo Saeimai. Pēc tam, kad minētais kandidāts devis svinīgo solījumu, Saeima lemj par viņa deputāta pilnvaru apstiprināšanu, informēja Saeimas Preses dienests.

Deputāta statuss deputātam Čaklajam saglabāsies, līdz Saeima viņa vietā apstiprinās pilnvaras nākamajam deputātam.

Iepriekš Čaklais, kurš no Latvijas aizdevies uz kādu no Eiropas valstīm, pieļāva iespēju, ka rudens pusē varētu nolikt deputāta mandātu, lai viņa vietā "Vienotības" frakcijā varētu nākt cits deputāts. Vienlaikus viņš, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, e-pasta vēstulē pieļāva, ka varētu atgriezties darbā jaunajā darba sezonā.Savukārt uz jautājumu par ģimenes apjomīgajiem parādiem, Čaklais vien pavēstīja, ka jau ilgāku laiku viņa ģimenes vienīgie nozīmīgie ienākumi ir tieši viņa darba alga un ar to nekādi nevar nosegt apjomīgās parādu saistības.

"Tāpēc atbilstoši situācijai ejam to ceļu, ko Latvijas likumi paredz. Tas nav viegls, taču no mūsu puses godīgs un patiess," pauda deputāts.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" pagājušajā nedēļā pieļāva, ka Čaklais varētu būt devies uz ārzemēm ārstēties.

Kā otru iespējamo iemeslu, kāpēc deputāts atstājis Latviju, LTV minēja to, ka viņš devies prom arī ģimenes apstākļu mākts, jo viņa dzīvesbiedrei, no amata atstādinātajai valsts notārei Dacei Čaklajai bijušas ievērojamas finanšu saistības un parādi.

Čaklā un viņa dzīvesbiedres Valsts ieņēmumu dienestā (VID) sniegtās valsts amatpersonu deklarācijas liecina, ka Čaklais uzrādījis salīdzinoši nelielas - 16 490 latu - parādsaistības, taču Dace Čaklā - ievērojamas 709 176 eiro parādsaistības, noskaidroja portāls "Delfi".

Aģentūra LETA maija beigās vēstīja, ka Rīgas apgabaltiesa līdz 4.septembrim atlika AS "SEB banka" prasību pret Čaklo un viņa sievu un diviem galvotājiem par aizdevumu summas, procentu un līgumsoda piedziņu.

Lietas izskatīšanu nācās atlikt, jo uz tiesas sēdi bija ieradusies tikai viena atbildētāja - Ilga Rihtere. Savukārt laulāto pārstāve nevarēja ierasties uz tiesu, jo bija nodarbināta citā tiesas procesā, savukārt Tālivaldim Rihteram ir darba nespējas lapa.

Jau ziņots, ka Administratīvā rajona tiesa 12.novembrī plāno skatīt Čaklās sūdzību par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) viņai piemēroto sodu vairāk nekā 60 000 latu apjomā saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem saimnieciskajā darbībā. Čaklā Administratīvajā rajona tiesā ir apstrīdējusi arī tieslietu ministra Jāņa Bordāna (NA) lēmumu par viņas atstādināšanu no amata.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Zvērinātu notāru padome (ZNP) Čaklo lūgusi atstādināt tāpēc, ka viņa daudzus gadus izmantojusi sava vīra firmas "Divas puses" pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, kas radījis aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādā veidā notāre vienkārši centusies "optimizēt" nodokļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!