Foto: F64

Valsts kancelejas vēstule, kurā paustas aplēses, ka valstij varētu nākties bijušajam aviosabiedrības "airBaltic" līdzīpašniekam Bertoldam Flikam izmaksāt 16 miljonu latu lielu kompensāciju, ir nesaprotama, otrdien intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

"Šis ieteikums ir diezgan jocīgs un dīvains. Tādā ziņā, ka Valsts kanceleja un tās Juridiskais departaments ir piedalījies šajā procesā jau no paša sākuma, - kad Bertolds Fliks iegādājās akcijas no SAS, kad tika slēgts valstij ļoti neizdevīgais akcionāru līgums, kad tika iegādātas obligācijas, kad tika veikti stabilizēšanas pasākumi, kad oktobrī tika slēgta vienošanās ar kreditoriem ,” sacīja Matīss.

Matīss arī minēja, ka ziņojums ir nepietiekami noslepenots, jo tagad to var izmantot potenciālā tiesvedībā pret valsti.

„Šajā procesā esot iekšā jau no paša sākuma, šobrīd nākt klajā ar tādiem apsvērumiem un vērtējumiem - tad ir jautājums, kur viņi bija līdz šim, jo Valsts kancelejas uzdevums lielā mērā ir filtrēt to, kas iet caur valdību un skatīties, vai visi lēmumi, kas ir pieņemti, ir korekti," norādīja Matīss.

Matīss arī norādīja, ka „Vēl viens jautājums, kas ir nesaprotams  - kādēļ šobrīd tiek piedāvāti kaut kādi risinājumi,  finansiālās kompensācijas, ja strīds pēc būtības tiesā nemaz nepastāv."

Jau vēstīts, ka VK sagatavojusi ierobežotas pieejamības dokumentu, kurā analizēta iespējamā notikumu attīstība, ja starptautiskā šķīrējtiesa bijušā "airBaltic" vadītāja Bertolta Flika prasību atzīs par pamatotu, tas valstij varētu izmaksāt 16 miljonus latu, pirmdien vakarā vēsta LTV raidījuma "Panorāma", kura rīcībā ir dokuments.

Fliks šā gada jūnijā iesniedza premjeram Valdim Dombrovskim (V) investīciju pretenziju, pamatojot to ar Latvijas - Vācijas investīciju aizsardzības līgumu. Pēc prasības iesniegšanas premjeram un Flikam gan jānogaida pusgads, lai varētu vērsties Starptautiskajā šķīrējtiesā, norāda raidījums.

VK gan uzsver, ka to nevar saukt par valdības viedokli - juristi tikai uzskatījuši par savu pienākumu brīdināt par sekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!