Foto: DELFI Reporter
Ja Rīgas domes vadība pieņems noteikumus par lētākām sabiedriskā transportā biļetēm galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem, pašvaldības opozīcijā esošā Nacionālās apvienības (NA) frakcija lūgs reģionālās attīstības ministru šo lēmumu atcelt kā nelikumīgu, portālu "Delfi" informēja NA frakcijā.

NA frakcija neatbalsta Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un viņa vietnieka Andra Amerika (GKR) virzīto ideju par diferencētas braukšanas maksas ieviešanu pilsētas sabiedriskajā transportā.

NA norāda, ka pērn Rīgā 2012. gadā oficiāli strādāja vairāk nekā 480 000 cilvēku, no kuriem 225 000 dzīvoja ārpus galvaspilsētas. Rīgas domes NA frakcijas deputāti uzskata, ka šie "nerezidenti" ikdienā nodrošina Rīgas iedzīvotājiem visus nepieciešamos pakalpojumus, iepērkas veikalos un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, veic dažādus pasūtījumus, nodrošinot apgrozījumu Rīgas uzņēmumiem.

NA Rīgas domes frakcijas vadītājas vietnieks Aleksandrs Kiršteins pašvaldības vadības ieceri par lētākām biļetēm rīdziniekiem dēvē par augstprātīgu attieksmi pret Latvijas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem, kuri nav deklarējuši savu dzīves vietu Rīgā, bet dažādu iemeslu dēļ spiesti atrasties Latvijas galvaspilsētā.

"Kādēļ trolejbusa vadītājam no Tukuma vai bērnu dārza audzinātājai no Limbažiem, vai tiltu būvētājam no Ogres, kuri jau maksā par ierašanos Rīgā, nodrošinot pilsētas saimnieciskās un kultūras dzīves netraucētu darbību, vēl būtu jāpiemaksā "Rīgas satiksmei" par nesaimnieciskumu, iepērkot nesamērīgi dārgos transportlīdzekļus? Visi šie cilvēki ar savu darbu taču nodrošina arī to cilvēku labklājību, kas ir deklarējuši savas dzīves vietas Rīgā," pauž Kiršteins.

Rīgas domes NA frakcijas deputāti, uzsverot visu Latvijas iedzīvotāju nopelnus Rīgas kā Latvijas galvaspilsētas attīstībā, paziņo, ka neatbalsta Rīgas pretnostatījumu pārējiem valsts reģioniem un Rīgā strādājušo diskriminācijai atkarībā no viņu dzīves vietas.

Ja tomēr Rīgas domes vairākuma koalīcija šādu lēmumu pieņems, NA lūgs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru šādu lēmumu atcelt kā nelikumīgu.

Jau ziņots,  Rīga plāno no 1.janvāra mainīt sabiedriskā transporta biļešu cenas - rīdziniekiem biļetēm piemēros 50% atlaidi un tās maksās 42 santīmus jeb 60 eiro centus, bet pilsētas viesiem un tiem, kas nav deklarējušies galvaspilsētā, - 84 santīmus jeb 1,2 eiro. Izmaiņas neattieksies uz skolēniem un profesionālo skolu audzēkņiem, kuri sabiedrisko transportu jau izmanto par brīvu.

Mainīsies arī mēneša braukšanas biļešu cenas. Pašlaik mēneša biļete vienam transportam maksā 29,1 latu, diviem - 35,6 latus, trīs transportiem - 45,9 latus. No 1.janvāra ieviesīs vienotu mēneša biļeti visiem transporta veidiem, kas maksās 29,1 latu.

Šādi Rīga cer veicināt deklarēšanos galvaspilsētā. Pašlaik Rīgā dzīvojot aptuveni 100 000 nedeklarēto iedzīvotāju, ja viņi deklarētos galvaspilsētā, pašvaldības ieņēmumi  varētu pieaugt par 25%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!