Foto: LETA

Kārtējā biroja darbinieku vēstule ir "Jutas Strīķes agonija", jo tuvojas viņas novērtēšana un ierosināto disciplinārlietu termiņš, piektdien LTV sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Strīķe ir Streļčenoka vietniece un konflikts starp viņiem ir jau ilgāku laiku. Arī pēdējā vēstule premjeram, kuru parakstījuši pieci KNAB nodaļu vadītāji, esot uzskatāma par Strīķes mēģinājumu sevi pasargāt, uzskata biroja priekšnieks.

Viņš arī neuzskata, ka biroju vadītu kā tirāns, jo vēloties tikai "kārtību". Viņš nebaidās zaudēt vadītāja amatu, tomēr uzskata, ka situācija KNAB vēl ir normalizējama un birojs var normāli strādāt arī turpmāk.

Streļčenoks pieļauj arī politiskas intereses ap viņa jautājumu un komisijas izveidi viņa atbilstība vērtēšanai. Viņš ir gatavs, ka amatu varētu zaudēt, bet tad gan viņam zudīšot cerības, ka birojs savā darbībā ir neitrāls.

Jau ziņots, ka piecu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nodaļu vadītāji nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), kurā aicina nekavējoties izveidot komisiju, kas izvērtētu iemeslus KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka atbrīvošanai no amata. Savukārt Streļčenoks to nodēvējis par nomelnošanas kampaņu, kurā nu tiek izmantoti nepatiesi fakti un apgalvojumi.

KNAB nodaļu vadītāji uzskata, ka Streļčenoks nodarbojas ar mērķtiecīgu destruktīvu tirāniju.

Vēstuli premjeram, bijušā KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova (V) vadītajai Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijai un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram parakstījuši Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, Operatīvo pasākumu nodaļas vadītājs Jānis Circens, Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un Iekšējās drošības nodaļas vadītāja Sanita Zandersone-Reisa.

Pēdējā laikā konflikts starp Streļčenoku un KNAB darbiniekiem uzņēmis jaunus apgriezienus. Streļčenoks ierosinājis divas disciplinārlietas pret savu vietnieci Jutu Strīķi, bet 19.septembrī piemēroja disciplinārsodu - atbrīvošanu no amata - biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājai Ilzei Draveniecei.

Pats Streļčenoks vairākkārt publiski plašsaziņas līdzekļiem norādījis, ka biroja iekšienē notiekošais ir uzskatāms par "it kā nesaskaņām" vai "mākslīgi veidotu konfliktu" un viņa mērķis nav atlaist darbiniekus.

Novembrī novērtēšana kā jebkurai amatpersonai paredzēta arī pašam Streļčenokam. Premjers Valdis Dombrovskis (V) pirmdien paziņoja, ka konflikts KNAB ilgst jau samērā ilgi, taču "pieaugošas bažas" izraisa tas, ka KNAB darbinieki sāk šī konflikta dēļ pamest biroju. "Protams, šis jautājums būs atsevišķi jāvērtē. Es neizslēdzu arī tikšanos ar KNAB vadošajiem darbiniekiem, lai šos jautājumus pārrunātu," pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers.

Dombrovskis sacīja, ka nepieciešamības gadījumā šo jautājumu varētu pārrunāt arī ar ģenerālprokuroru un citiem nozares pārstāvjiem. Politiķis uzsvēra, ka pārraudzības iespējas pār KNAB premjeram un valdībai ir tādas, kādas noteiktas likumā, un tās ir ļoti ierobežotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!