Foto: LETA

Atkārtota zivju bojāeja Ičas un Aiviekstes upē nav konstatēta, tāpat pašlaik nepastāv draudi piesārņojuma nokļūšanai Daugavā, portālu „Delfi” informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Barševska.

Kopš piektdienas atkārtoti zivju bojāejas gadījumi Ičas un Aiviekstes upē nav konstatēti, bet sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem sestdien veiktās ekspresanalīzes nav uzrādījušas piesārņojumu Aiviekstes upē, informēja ministrija.

Valsts vides dienests (VVD) uzsver, ka nepastāv risks, ka piesārņojums varētu izplatīties Daugavā un apdraudēt dzeramā ūdens kvalitāti Rīgas iedzīvotājiem.

26.oktobrī, mediju pārstāvjus preses brīfinga laikā VARAM valsts sekretāra vietniece vides jautājumos Alda Ozola un VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova un ģenerāldirektores vietniece Aina Stašāne arī norādīja, ka vides inspektori turpinot savu darbu, apsekojot zivju bojāejas vietu gan Ičā, gan Aiviekstē.

 „Aiviekstē novērotās bojāgājušās zivis tur tikušas aizskalotas ar straumi no Ičas upes, taču vides inspektori turpina darbu, apsekojot zivju bojāejas vietu gan Ičā, gan Aiviekstē," norādīja Ozola.

Vienlaikus Ozola izteica lielu pateicību vides inspektoriem, kuri pašaizliedzīgi un neatlaidīgi strādāja, lai apzinātu situāciju, kā arī atrastu piesārņojuma cēloņus.

Savukārt Koļegova uzsvēra, ka visdrīzāk piesārņojumam bijis lokāls raksturs. Tomēr, neskatoties uz jaunu zivju bojāejas gadījumu neesamību, būtiski esot noskaidrot vielu, kas izraisīja zivju bojāeju. Tāpēc tiks turpināts ūdenstilpņu monitorings un paņemto paraugu analizēšana BIOR laboratorijās.

Pašlaik no BIOR saņemta mutiska informācija, ka paraugos nav konstatēta toksisko metālu klātbūtne. Savukārt konstatētā atsevišķu pesticīdu klātbūtne ir tāda, kas nevar izraisīt zivju bojāeju. Nākošās nedēļas sākumā no BIOR plānots saņemt rezultātus par dzīvsudraba, kā arī dažiem citiem pesticīdiem, kuru noteikšanai nepieciešamas specifiskas analīzes, iespējamo klātbūtni paraugos.

Stašāne arī esot norādījusi, ka analīžu rezultāti ļauj atbildīgajiem dienestiem sašaurināt to vielu skaitu, kas konkrētajā situācijā varētu būt izraisījušas masveida zivju bojāeju Ičas upē.

Neskatoties uz to, ka nav konstatēti atkārtoti zivju bojāejas gadījumi, VARAM aicina  iedzīvotājus ievērot piesardzību un nelietot uzturā Ičas upē nozvejotās zivis, kā arī neizmantot mājsaimniecības vajadzībām šīs ūdenstilpnes ūdeni līdz netiks noskaidrots piesārņojuma cēlonis un viela, kas izraisījusi zivju bojāeju. VARAM un VVD turpinās informēt par situācijas attīstību.

Jau ziņots, ka zivju izmiršana no, iespējams, toksiskām vielām konstatēta ne vien Balvu novada Ičas upē, bet jau arī Aiviekstē.

Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Aina Stašāne pavēstīja, ka zivju bojāeja ir masveidīga un tā izpletusies līdz pat Aiviekstei - arī šajā upē konstatētas mirušas zivis. Viņa paskaidroja, ka Ičas upe ietek Aiviekstē. Tas nozīmējot, ka zivju bojāeja pagaidām vēl nenoskaidrotu iemeslu dēļ paplašinās.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas beigās un šīs nedēļas sākumā Balvu novadā, Ičas upē, konstatēta masveida zivju bojāeja, ko, iespējams, izraisījis toksisks piesārņojums, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

VVD šonedēļ saņēmis informāciju no vietējiem iedzīvotājiem, ka Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai vērojama zivju bojāeja - simtiem līdaku, asaru, sapalu un citu zivju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!