Foto: AFP/Scanpix

Ja Latvijā esošās komerctelevīzijas nevēlēsies piedalīties konkursā par sabiedrisko pasūtījumu, bezmaksas apraidē varētu iekļaut kādu no Eiropas Savienības (ES) valstu sabiedriskajām televīzijām, trešdien pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdes žurnālistiem teica Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes ( NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants.

Viņš paskaidroja, ka viens no bezmaksas virszemes televīzijas apraides modeļiem varētu būt piedāvājums komerctelevīzijām veikt sabiedrisko pasūtījumu konkursa kārtībā. Ja komerctelevīzijas konkursā dažādu iemeslu dēļ nevēlēsies piedalīties, piedalīties konkursā varētu piedāvāt reģionālajām televīzijām.

Ja arī reģionālās televīzijas nevēlēsies piedalīties konkursā par sabiedrisko pasūtījumu, tad bezmaksas apraidē varētu iekļaut kādu sabiedrisko televīziju no Eiropas Savienības valstīm, piemēram, BBC, līdzīgi kā tas esot Lietuvā.

Pagaidām lēmumu par bezmaksas paraidi NEPLP neesot pieņēmusi – padome par to spriedīs ceturtdien sēdes laikā.

Ja ziņots, ka NEPLP Saeimā iesniegusi starpziņojumu, kurā bija ietverti trīs iespējamie modeļi: bezmaksas apraidē tikai sabiedriskā medija programmas, finansējums – tieša valsts dotācija un medijs nemaksā Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) par apraidi; sabiedriskie mediji un konkursā izvēlētas citas programmas, finansējums – apmaksas izmaksas sedz ar tiešu valsts dotāciju LVRTC un mediji nemaksā par apraidi; sabiedriskā medija programmas un izsolē izvēlētas citu mediju programmas, finansējums – kombinēts apraides modeli. Tas nozīmētu, ka apraides izmaksas tiek segtas ar mediju finansējumu, ar tiešu valsts dotāciju LVRTC, kas sedz starpību.

Saeimas deputāti norādīja, ka pagaidām pietrūkst šo modeļu izvērtējuma, lai varētu pieņemt lēmumu.

Patlaban bezmaksas pakā esošos kanālus skatās 7–10% Latvijas iedzīvotāju jeb 140 līdz 200 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!