Foto: LETA

Diskusijas un gala lēmums saistībā ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) lēmumu no tieslietu ministra amata atsaukt Jāni Bordānu gaidāms nākamnedēļ, pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Koalīcijas sēdē politiķi esot tikai "nedaudz pieskārušies" tieslietu ministra jautājumam, bet, ņemot vērā, ka par šādiem lēmumiem premjers jābrīdina nedēļu iepriekš, koalīcijas partneri vienojušies, ka diskutēs par to nākamnedēļ.

Dombrovskis, taujāts par iespēju pieprasīt Bordāna demisiju, atkārtoja iepriekš teikto, ka ministra darbu un viņa pieteiktās reformas vērtē pozitīvi. Tāpēc par šo jautājumu būs nepieciešamas politiskās konsultācijas gan ar VL-TB/LNNK pārstāvjiem, gan ar pašu Bordānu, kas norisināsies nākamnedēļ.

Valdības vadītājam vēl jāiepazīstas ar nacionālās apvienības motivāciju un Bordāna viedokli, kā arī jānoskaidro, kādā veidā tiks virzītas Bordāna pieteiktās reformas. Tāpat esot jāgūst pārliecība, ka "pārskatāmā nākotnē" tās tiks atbalstītas, piebilda Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka nacionālā apvienība publiski paudusi, ka Bordāna atsaukšana nav saistīta ar plānotajām reformām, tostarp maksātnespējas administratoru jomā, līdz ar to nekādām problēmām ar atbalstu šīm izmaiņām nevajadzētu būt.

Arī Reformu partijas (RP) frakcijas vadītāja vietniece Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi nodrošināt Bordāna reformu tālāko virzību un nepieļaut, ka izmaiņas maksātnespējas administratoru jomā vai citos jautājumos netiktu īstenotas. Nepieciešams nodrošināt pārliecību, ka nepieciešamie darbi tiks turpināti, sacīja politiķe.

Viņa arī pastāstīja, ka frakcijas sēdē šis jautājums tika pārrunāts arī ar deputāti Ingu Biti, kura aktīvi darbojas biedrībā "Demokrātiskie patrioti". Bite esot vēlreiz apliecinājusi, ka, neskatoties uz dalību biedrībā, viņa ir RP frakcijas locekle. Arī RP nesaskata šķēršļus vai problēmas sadarbībai ar Biti.

Tikmēr VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka nacionālās apvienības frakcija un valde šonedēļ lems par turpmāko rīcību, kā arī apspriedīs nākamos tieslietu ministra amata kandidātus.

Bērziņš personīgi aicinās valdi un frakciju kā kandidāti šim amatam virzīt VL-TB/LNNK Rīgas domes frakcijas priekšsēdētāju Baibu Broku.

Politiķis arī pauda, ka nākamnedēļ šai situācijai tiks rasts koalīcijas līgumam atbilstošs risinājums.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK piektdien vērsās pie premjera, informējot par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru Jāni Bordānu. Nacionālās apvienības partija "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) 1.novembra valdes sēdē pieņēmusi lēmumu izslēgt Bordānu no partijas.

Nacionālajai apvienībai prasot atsaukt Bordānu, viņam pašam būtu jāpiekrīt to darīt vai arī Dombrovskim būtu formāli jāpieprasa viņa demisija. Tomēr pagaidām no publiski paustajiem komentāriem un arī kuluāru sarunām var secināt, ka Bordāns pagaidām neplāno iesniegt demisijas rakstu. Arī vairāki "Vienotības" politiķi pozitīvi vērtē tieslietu ministra darbu, līdz ar to premjers tuvākajā laikā varētu arī nepieprasīt Bordāna demisiju.

TB/LNNK valde uzskata, ka tieslietu ministra faktiskā darbība liecina par dalību cita politiskā spēka veidošanā, kas nav savietojams ar atrašanos TB/LNNK. Ar Bordānu vairāku mēnešu garumā risinājušās sarunas par viņa turpmāko politisko darbību. Nacionālās apvienības pārstāvji vairākkārt uzsvēruši, ka Bordāna atrašanās biedrībā "Demokrātiskie patrioti", kas paziņojusi par jaunas partijas veidošanu, nav normāla situācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!