Foto: LETA

Pēc šā gada rudenī publiskotās informācijas, ka Latvijas valstij jārēķinās ar vismaz 15 miljonu latu kompensāciju kādreizējam Latvijas nacionālās lidsabiedrības “AirBaltic Corporation” (“airBaltic”) šefam Bertoltam Fiklam, kratīšanas gan dzīves, gan darba vietā piedzīvojis Valsts kancelejas direktores palīgs Ivars Mēkons, sestdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Panorāma”.

Pats Mēkons atzinis, ka Drošības policijas veiktā kratīšana radījusi bažas, ka izmeklēšanas darbības tiek piemeklētas. Tāpat, manipulējot ar faktiem, tikušas izplatītas baumas par Mēkoņa reputāciju.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane LTV atzinusi, ka ir šokēta par notikušo, norādot, ka ierēdni šobrīd tiekot pratināti par atklātu dokumentu nodošanu žurnālistiem, kas liecina par totalitārisma iezīmēm. Tas rada kaitējumu valsts pārvaldei, norādījusi Dreimane.

Jau vēstīts, ka Valsts kanceleja (VK) sagatavojusi ierobežotas pieejamības dokumentu, kurā analizēta iespējamā notikumu attīstība, ja starptautiskā šķīrējtiesa bijušā "airBaltic" vadītāja Flika prasību atzīs par pamatotu, tas valstij varētu izmaksāt 16 miljonus latu, septembrī vēstīja LTV raidījums "Panorāma". Toreiz VK uzsvēra, ka to nevar saukt par valdības viedokli - juristi tikai uzskatījuši par savu pienākumu brīdināt par sekām, kas varētu rasties pēc Flika pretenzijām.

Fliks šā gada jūnijā iesniedza premjeram Valdim Dombrovskim (V) investīciju pretenziju, pamatojot to ar Latvijas - Vācijas investīciju aizsardzības līgumu.

Pēc prasības iesniegšanas premjeram un Flikam gan bija jānogaida pusgads, lai varētu vērsties Starptautiskajā šķīrējtiesā. VK jurists Ivars Mēkons tika sagatavojis ierobežotas pieejamības dokumentu, kurā bija norādījis, ka ņemot vērā līdzšinējo starptautisko investīciju tiesību aizsardzības praksi, ir pamatotas bažas, ka Flika pretenzijas starptautiskajā šķīrējtiesā varētu tikt atzītas par pamatotām.

"Panorāmas" rīcībā esošā informācija liecina, ka šādā gadījumā, kā norādījis kancelejas eksperts, valstij jārēķinās ar 15 - 16 miljonus latu lielu kompensāciju. "Šis ir mūsu viedoklis, ko nevar uzskatīt par valsts pozīciju. Mēs gribam brīdināt par sekām kādas varētu būt," raidījumam norādīja Mēkons.

Pēc tam gan VK paziņoja, ka tās atzinums par iespējamu kompensācijas izmaksu bijušajam "airBaltic" prezidentam un līdzīpašniekam Flikam ir tikai VK viedoklis, kas balstās uz analīzi par spriedumiem citos starptautiskās šķīrējtiesās skatītos investīciju strīdos, bet tā "nopludināšana" masu medijos ir kāda ekonomiskā grupējuma mēģinājums diskreditēt VK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!