Foto: LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" ir novērsusi kļūmes pašapkalpošanās automātos, kuros par biļeti nepamatoti iekasēta dubulta maksa - 1,20 eiro, pastāstīja uzņēmuma preses sekretārs Viktors Zaķis.

Pašapkalpošanās automātos, tāpat kā iepriekšpārdošanā, biļetes cenai jābūt 0,60 eiro, taču sistēmā ieviesusies kļūda un 2.janvāra rītā no pasažieriem, kuri biļeti pirkuši automātos, nepamatoti iekasēti 1,20 eiro.

"Kļūme ir novērsta, un šorīt nebija neviena tramvaja, kurā automāts nestrādāja tā, kā jāstrādā. Zemās grīdas tramvajos izvietotos aparātus bija grūti pārprogrammēt, bet kontroles dienests par šo situācija bija informēts un pasažieri netika sodīti," stāstīja uzņēmuma pārstāvis.

Kļūmē esot vainojamas informācijas tehnoloģijas, kurās radusies pārslodze. Zaķis skaidroja, ka "Rīgas satiksmei" gada sākums esot bijis liels izaicinājums, jo uzņēmumam ne tikai nācies pāriet uz eiro, bet arī ieviest jaunus biļešu tarifus.

Zaķis skaidroja, ka dārgākas biļetes pārdotas 26 biļešu automātos, kas izvietoti zemās grīdas tramvajos 6. un 11.maršrutā. Pagaidām gan neviens pasažieris neesot vērsies "Rīgas satiksmē" ar prasību atdot pārmaksāto naudu. Lai to paveiktu, pasažierim jāvēršas kādā no uzņēmuma klientu apkalpošanas centriem ar iesniegumu un apliecinājumu par iegādāto biļeti.

Jau ziņots, ka 1.janvārī stājušies spēkā jauni biļešu tarifi, nosakot, ka pārejas periodā visiem neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas biļetes būs pieejamas par puscenu jeb 0,60 eiro. Tomēr rīdziniekus 2.janvāra rītā Rīgas sabiedriskajā transportā sagaidījis nepatīkams pārsteigums - pērkot biļeti sabiedriskajā transportā, par to bijis jāmaksā 1,20 eiro.

Kā liecina sociālajos tīklos internetā publiskotās pārdomas, daļa rīdzinieku ar šādu pavērsienu nav rēķinājušies un domājuši, ka visur biļetes būs pieejamas par solītajiem 0,60 eiro. Rīdzinieki pārmet, ka Rīgas dome par nodokļu maksātāju naudu televīzijā intensīvi reklamējusi jauno biļešu cenu reklāmu un vēstījusi, ka par biļeti būs jāmaksā 0,60 eiro, taču pašvaldībai "piemirsies" paskaidrot, ka tas neattiecas uz biļetēm, kas pirktas pie vadītāja. Pasažieri norāda, ka arī līdz šim biļetes pie vadītāja bijušas dārgākas, taču uzcenojums bijis tikai 20 santīmu, nevis dubulta cena.

Vienlaikus, ieviešot apjomīgas izmaiņas Rīgas sabiedriskā transporta biļešu cenās, pasažieriem jāņem vērā, ka dažādos transporta veidos biļete vienam braucienam maksā atšķirīgi, iegādājoties biļeti, jānorāda transporta veids, kādam tā paredzēta.

Līdz šim autobusos, trolejbusos, tramvajos, mikroautobusos un vilcienos Rīgas robežās biļete maksāja vienādi - 50 santīmu -, tāpēc visos transporta veidos bija izmantojamas vienādas biļetes. Tomēr no 1.janvāra pasažieriem jārēķinās, ka pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" autobusos, trolejbusos un tramvajos biļete līdz 1.martam maksā 0,60 eiro, bet pilnsabiedrības "Rīgas mikroautobusu satiksme" minibusos un pasažieru vilcienos Rīgas administratīvās teritorijas robežās - 0,70 eiro. Tāpēc, iegādājoties biļetes, pasažieriem jānorāda, kādam transporta veidam tā nepieciešama.

Biļetes, kas iegādātas līdz 31.decembrim par 50 santīmiem jeb 0,71 eiro, būs derīgas visos Rīgas sabiedriskā transporta veidos līdz 28.februārim ieskaitot. Vienlaikus SIA "Rīgas karte" vadītājs Aleksandrs Brandavs norādīja, ka pašreizējās "Rīgas satiksmes" biļetes ir lētākas nekā tās, kas pārdotas līdz 31.decembrim, tāpēc, viņaprāt, pasažieriem izdevīgāk būtu vērsties "Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centros, lai atgrieztu naudu par iepriekšējām biļetēm, kas pirktas par 0,70 eiro, un iegādātos lētākas - par 0,60 eiro.

"Rīgas satiksmes" biļetes, kas maksā 0,60 eiro, nebūs derīgas braukšanai mikroautobusos un vilcienos, tāpēc var gadīties, ka biļete jāiegādājas pie mikroautobusa vadītāja vai vilciena konduktora par dārgāku cenu. Jau ziņots, ka mikroautobusos, pērkot biļeti pie vadītāja, jāmaksā viens eiro, savukārt, pērkot biļeti vilcienā, konduktoram vai vilciena pavadonim jāpiemaksā 0,50 eiro.

Savukārt dārgākās mikroautobusu un vilcienu biļetes, kas maksā 0,70 eiro, būs derīgas arī braukšanai "Rīgas satiksmes" autobusos, trolejbusos un tramvajos. "Rīgas satiksme" uzsver, ka e-talona sistēma iekārtota tā, ka tā vienmēr izmanto lētāko pieejamo piedāvājumu, taču, ja e-talonā nebūs pieejamas biļetes par 0,60 eiro, "Rīgas satiksmes" transportlīdzekļos sistēma automātiski pieņems biļeti 0,70 eiro vērtībā, un abu biļešu cenu starpība pasažierim netiks atmaksāta.

Jau ziņots, ka Rīgas dome pagājušā gada nogalē apstiprinājusi jaunu tarifu - līdzšinējo 0,71 eiro (50 santīmu) vietā pilna biļetes cena no 1.janvāra palielināta līdz 1,20 eiro (84 santīmiem), kas atbilstot viena brauciena pašizmaksai. Iecerēts, ka pasažieriem, kuri dzīvesvietu deklarējuši Rīgā un izmanto par "Rīdzinieka karti" pārdēvēto personalizēto e-talonu, tiks nodrošināta 50% atlaide.

Tā kā noteikumi par atlaidēm joprojām nav stājušies spēkā, turklāt pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" nespēja nodrošināt "Rīdzinieka kartes" izsniegšanu visiem klientiem līdz 31.decembrim, tika noteikts pārejas periods līdz 1.martam, lai šajā laikā visi pasažieri biļetes varētu iegādāties par puscenu jeb par 0,60 eiro.

"Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis skaidroja, ka pārejas perioda atlaides attiecināmas tikai uz tām biļetēm, kas iegādātas iepriekšpārdošanā, bet sabiedriskajā transportā, pērkot biļeti pie vadītāja, pasažieriem jāmaksā pilnā cena, kas ir divreiz lielāka - 1,20 eiro.

Rīgas domes 2014.gada pamatbudžetā "Rīgas satiksmei" piešķirti 80,6 miljoni eiro, no kuriem pusmiljons eiro paredzēts pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu. Vēl 5,2 miljoni plānoti valsts budžeta mērķdotācijai pasažieru regulārajiem pārvadājumiem.

Rīgas domes piešķirtā summa ir krietni mazāka nekā "Rīgas satiksmes" pieprasītā - saskaņā ar uzņēmuma aprēķiniem neiegūtie ieņēmumi par Rīgas domes noteiktajām atlaidēm nākamgad varētu sasniegt 109 miljonus eiro. Vienlaikus pašvaldība atzīst, ka biļešu cenu izmaiņu ietekmi uz "Rīgas satiksmes" ieņēmumiem ir grūti prognozēt.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) vēl 2013.gada vasarā apgalvoja, ka brauciena pašizmaksa ir 70 santīmu un Rīgas dome katru nopirkto biļeti dotē par 20 santīmiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!