Foto: LETA

Tagadējais Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris, kuram drīzumā beidzas likumā atļautais 10 gadu termiņš konstitucionālās tiesas tiesneša amatā, pēc šī amata atstāšanas neizslēdz iespēju “iet politikā”.

Kūtris Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja, ka esot iespēja iet politikā un, vai nu jāiet pie kāda esošā spēka, vai jādibina jauns.

Viņš sacīja, ka ir saņēmis piedāvājumus iesaistīties politikā, bet nevēlējās atklāt, kurš politiskais spēks viņu uzrunājis.

Vaicāts par to, kā viņš redz savu turpmāko karjeru, Kūtris sacīja, ka esot mazliet savādi domāt par to, kā būšot tad, kad vairs nebūšot jāiet uz darbu ST.

Pēc ST tiesneša amata atstāšanas Kūtrim "būs jāiet kur sirds sauc", un kur būs darbs. Viņš neizslēdz jebkuru iespēju, taču gribētu strādāt valsts darbā. Pagaidām konkrētu priekšlikumu neesot.

Kūtra pēctecim ST priekšsēdētāja amatā jābūt ne tikai labam juristam, bet jāprot vadīt nelielu, 32 cilvēku kolektīvu, jo iestādē, kur tiesneši ir neatkarīgi, autoritatīvas metodes neder. Jāprot prezentēt iestādi. Kūtris sacīja, ka viņš redz iespējamos vadītājus arī starp tagadējiem ST tiesnešiem.

Tāpat Kūtris atzinīgi novērtēja Saeimas Juridiskā biroja vadītāju Gunāru Kusiņu kā potenciālo ST tiesnesi. Pēc Kūtra teiktā, Kusiņš ir viens no labākajiem Satversmes pārzinātājiem un būtu lieliski, ja viņš kļūtu par tiesnesi.

Jau vēstīts, ka šā gada februāra sākumā beidzas 10 gadu termiņš, kuru ST tiesneša amatā aizvadījis Kūtris, bet martā paies 10 gadi, kurus ST tiesneša amatā bijusi Aija Branta. Kūtri amatā virzīja Saeimas deputāti, bet Ušacku - Augstākās tiesas (AT) plēnums.

ST ir septiņi tiesneši, kurus ar Saeimas locekļu balsu vairākumu - ar ne mazāk kā 51 balsi - apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc AT plēnuma priekšlikuma. AT plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no Latvijas tiesnešu vidus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!