Foto: F64

"Latvenergo" katram klientam jeb katrai mājsaimniecībai izteiks elektrības tirdzniecības piedāvājumu, sola AS "Latvenergo" komercdirektors Uldis Bariss.

Viņš norāda, ka, tuvojoties 1.aprīlim, kad tiks ieviests brīvais elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām, cilvēki arvien vairāk cenšas saprast savu rīcību, lai minētajā datumā nepaliktu bez elektroenerģijas apgādes.

Bariss uzsver, ka katrs klients saņems piemērotāko piedāvājumu pa pastu vai e-pastu. "Iesakām ar piedāvāto produktu iepazīties, izanalizēt savu elektroenerģijas patēriņu un paradumus un veikt izvēli. Savu izvēli var izdarīt katru mēnesi arī pēc 1.aprīļa un lēmuma pieņemšanu nesasteigt, jo universālā pakalpojuma gaitā elektroenerģijas piegāde notiks visu laiku," saka speciālists.

Viņš arī aicina klientus lasīt elektronisko izdevumu "EnergoForums", kurā par gaidāmo tirgus atvēršanu ir sagatavots plašs materiāls. Tajā shematiski ir attēlots tirgus darbības princips un katra tā dalībnieka funkcijas.

Jau ziņots, ka valdība šodien atbalstīja Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumus, kas paredz, ka līdz ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 1.aprīļa apmēram 850 000 mājsaimniecību būs iespēja kļūt par aktīviem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem un pirkt elektrību brīvajā tirgū, izvēloties sev izdevīgāko piedāvājumu.

Ekonomikas ministrija (EM) uzsver, ka elektroenerģijas tirgus atvēršanas galvenie ieguvumi ir lielāka konkurence tirgotāju sektorā un lielāka tirdzniecības piedāvājumu izvēle, iespējas lietotājiem saņemt vajadzībām atbilstošāko piedāvājumu un tirgotājam sagatavot piedāvājumu atbilstoši katra lietotāja elektroenerģijas patēriņa raksturam.

Atvērta tirgus apstākļos vairs nepastāvēs regulēti elektroenerģijas tarifi, bet tirgotāji piedāvās lietotājiem dažādus elektroenerģijas tirdzniecības piedāvājumus, no kuriem lietotājs varēs izvēlēties sev izdevīgāko, vienojoties ar tirgotāju par elektroenerģijas cenu un citiem tirdzniecības nosacījumiem.

Lai mazturīgajām mājsaimniecībām novērstu cenu pieauguma riskus, 2014.gada budžetā ir paredzēti 3,2 miljoni eiro cenas pieauguma kompensācijai. Patlaban Labklājības ministrija strādā pie nosacījumiem atbalsta mehānismam mājsaimniecībām, kuras pašas saviem spēkiem nevarēs norēķināties par mājokli, tostarp par elektroenerģiju. Ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu, kas paredz valsts mērķdotāciju pašvaldībām dzīvokļa pabalsta izmaksu daļējai nodrošināšanai saistībā ar elektroenerģijas kopējās cenas pieaugumu. Patlaban Ministru kabineta noteikumu projekts tiek saskaņots ar ministrijām un pašvaldībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!