Civilās aviācijas (CA) pārvalde dienesta pārbaudē par piektdienas rītā netālu no Spilves lidlauka notikušo lidmašīnas "Tiger" avāriju konstatējuši rupjus gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumus, informē CA gaisa satiksmes daļas direktors Māris Čerņonoks.
Rupjākais 1967.gadā dzimušā lidmašīnas īpašnieka un pilota Dmitrija Arhipova pārkāpums bijis lidojums no Spilves lidlauka naktī. "Noteikumos ir skaidri un gaiši rakstīts, ka lidojumi no Spilves atļauti tikai diennakts gaišajā daļā, taču pilots ignorēja šo noteikumu punktu," pauda Čerņonoks, kurš ir arī avārijas izmeklēšanai izveidotās komisijas priekšsēdētājs.

Kā otru Arhipova pārkāpumu CA gaisa satiksmes daļas direktors minēja sakaru ierīču neizmantošanu lidojuma laikā. "Katram no Spilves lidlauka izlidojušajam lidaparātam pēc "ieiešanas" lidostas "Rīga" kontrolējamajā gaisa telpā ir nepārtraukti jābūt "uz sakariem" ar lidojuma kontroles dienestu, taču pilots pat nebija pacenties ieslēgt rāciju," teica Čerņonoks.

Viņš arī pieļāva, ka par pārkāpumu varētu uzskatīt Arhipova patvaļīgu iekļūšanu lidostas angārā, kurā atradās viņam piederošā lidmašīna. Čerņonoks pauda, ka angārs, tāpat kā daļa lidlauka teritorijas, pieder deltaplānistu klubam "Delta" un angāra atslēgšanā būtu bijis jāpieaicina kāds no aviokluba pārstāvjiem. Taču šī apstākļa pārbaude, pēc Čerņonoka domām, būtu jāveic policijai.

CA gaisa satiksmes daļas direktors vēl nav saņēmis mediķu Arhipovam veiktās alkohola ekspertīzes rezultātus, tāpēc pagaidām nevar paziņot galīgo komisijas slēdzienu. Kaut arī neoficiāla informācija vēstot, ka Arhipova organismā avārijas brīdī bijušas apmēram divas promiles alkohola, tomēr Čerņonoks, lai varētu paziņot dienesta pārbaudes galīgo slēdzienu, sagaidīs ekspertīzes rezultātus.

Mediķi tos esot apsolījuši CA pārvaldei iesniegt tuvāko divu dienu laikā, bet Čerņonoks līdz tam laikam plāno arī sazināties ar mediķiem un uzzināt, vai avārijā cietušo veselības stāvoklis pieļauj viņiem mutiskus kontaktus ar apmeklētājiem. Ja atbilde būs apstiprinoša, CA gaisa satiksmes daļas direktors apmeklēs Arhipovu slimnīcā, lai "no pirmavota" uzzinātu dažas komisiju interesējošas avārijas apstākļu nianses.

Čerņonoks pastāstīja, ka Arhipova lidotāja licence ir "aizturēta" uz pārbaudes laiku , taču, "ja arī mediķu slēdziens būs tāds, kādu mēs to sagaidām, es pats ierosināšu viņam to anulēt uz mūžu", teica CA gaisa satiksmes daļas direktors.

Jau vēstīts, ka piektdienas rītā neilgi pēc plkst.5 netālu no Spilves lidlauka pēc augstsprieguma vadu aizķeršanas nogāzās četrvietīga lidmašīna "Tiger". Avārijā cieta lidmašīnas pilots Arhipovs un viņa pasažieris 42 gadus vecais Ilmārs Kaņeps, kuriem mediķi pēc nogādāšanas Rīgas traumatoloģijas slimnīcā konstatēja mugurkaula lūzumus.

Jau vēstīts, ka divvietīgs lidaparāts - motodeltaplāns - šogad augustā avarēja Valmieras rajona Mazsalacā. Avārijā gāja bojā tā pilots - kāds Vācijas pilsonis. Toreiz avārijas iemesls bija pilota nemākulība, kā arī tehniskas nepilnības degvielas padeves sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!