Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu un darbinieku arodbiedrība apšauba komisijas, kura vērtēja no amata atbrīvotās KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes darba rezultātus, objektivitāti.

Arodbiedrība lūgs premjerministrei Laimdotai Straujumai (V) izvērtēt KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmuma tiesiskumu par savas vietnieces Strīķes atkārtotu atbrīvošanu no amata, pastāstīja arodbiedrības vadītāja Kristīne Griga.

"Esam šodien konstatējuši, ka nav ievērotas tās pašas tiesības, kas bija norādītas par pirmajiem diviem rīkojumiem, ar kuriem viņš atlaida Strīķi no amata," norādīja Griga.

Apkopjot argumentus, arodbiedrība vērsīsies pie KNAB pārrauga - Straujumas, lai viņa izvērtē Streļčenoka lēmuma tiesiskumu. Joprojām paliekot spēkā arguments, ka Streļčenoks nebija lūdzis arodbiedrības piekrišanu Strīķes atbrīvošanai no amata. Tāpat varētu apšaubīt Strīķes darba novērtēšanas komisijas objektivitāti.

Iepriekšējais premjers Valdis Dombrovskis (V) uzdeva komisijā iesaistīt KNAB sadarbības partnerus, bet tajā darbojās tikai Streļčenoks, viņa palīdze Māra Priedīte un vietniece Ilze Jurča.

"Netika ievērots apstāklis, ka šajā komisijā bija jāiekļauj arī sadarbības partneri. Ņemot vērā šīs komisijas sastāvu, kuru objektivitāti varētu apšaubīt, - tas ir mūsu ieskatā viens no pārkāpumiem, ko pieļāvis priekšnieks," uzsvēra Griga.

Vēstule premjerministrei tiks nosūtīta tuvākajās dienās.

Lai arī KNAB priekšnieks pirmdien ir sasirdzis, KNAB pārstāve Laura Dūša informēja, ka saskaņā ar KNAB likumu, atbrīvojot no amata KNAB amatpersonas par neatbilstību ieņemamajam amatam, nav nepieciešama arodbiedrības piekrišana. Tāpat KNAB likums nosaka, ka KNAB amatpersonas darbības un tās rezultātu novērtēšanas, kā arī vērtēšanas komisijas izveidošanas kārtību nosaka biroja priekšnieks.

Jautājumā par sadarbības partneru iekļaušanu darbinieku vērtēšanas komisijā KNAB vērš uzmanību uz valdības noteikumiem, kas paredz, ka iestādes vadītāja novērtēšanā papildus var veikt paplašināto novērtēšanu. Tomēr tas nav attiecināms uz hierarhiski zemākām amatpersonām.

Jau ziņots, ka Streļčenoks pagājušā piektdienā trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei un atbrīvoja viņu no ieņemamā amata.

Pērn 20.decembrī Streļčenoks nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi. Savukārt iepriekšējais premjers Dombrovskis 7.janvārī atcēla Streļčenoka rīkojumu.

14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, bet 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā. Tāpat viņš uzdeva nodrošināt komisijas izveidošanu biroja priekšnieka vietnieku novērtēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!