Foto: LETA

Deviņas jauniešu organizācijas vērsušās pie Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) ar lūgumu tikties, lai runātu par iespējām apkarot tā saucamo legālo narkotiku straujo izplatību.

Atklātā vēstulē "Ghetto Games" kustības līderis Raimonds Elbakjans aicina Straujumu tikties ar Latvijas lielākajām jauniešu organizācijām, lai "no pirmajām rokām uzzinātu par postu, ko nodara psihotropie maisījumi", kā arī lai uzklausītu jauniešu priekšlikumus cīņā ar šo sērgu.

Vēstulē jauniešu organizāciju pārstāvji norāda, ka psihotropo vielu maisījumu lietošanas rezultātā šogad jau ir gājis bojā 18 gadus vecs jaunietis. Turklāt katru dienu slimnīcās nonāk arvien vairāk šo vielu upuru. Psihotropie maisījumi jau ienāk arī skolās, kā rezultātā pie speciālistiem vēršas arvien vairāk vecāku, kuru bērni lieto tā dēvētās legālās narkotikas.

Vēstulē premjerministrei jaunieši norāda uz Ministru kabineta izskatīto informatīvo ziņojumu "Pārskats par bērnu stāvokli Latvijā 2012.gadā", kurā norādīts, ka 2012.gadā Latvijā vismaz par 30% palielinājusies kopējā bērnu saslimstība ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem psihoaktīvo vielu - alkohola, psihotropo un toksisko vielu - lietošanas dēļ. Bērnu saslimstība ar narkotisko, psihotropo un toksisko vielu akūtu intoksikāciju un kaitējoši pārmērīgu lietošanu 2012.gadā bija visaugstākā pēdējo septiņu gadu laikā.

"Pēc pāris mēnešiem sāksies vasaras brīvdienas, tāpēc ir pēdējais laiks valdībai beidzot noteikt cīņu ar narkotiskajām vielām kā savu prioritāti," uzsver Elbakjans.

Jauniešu organizāciju pārstāvji uzstāj, ka valsts politikas mērķim jābūt virzītam uz bērnu veselības veicināšanu. Valstij ir jānodrošina līdzfinansējums projektiem, kas jauniešus motivē veselīgam dzīvesveidam, dzīvei bez narkotikām un lietderīgas laika pavadīšanas iespējām. Taču līdz šim jaunatne nav bijusi valdības prioritāšu sarakstā.

Jaunieši aicina valdības vadītāju aktualizēt šo jautājumu un nodrošināt visaptverošu un uzrunājošu informatīvo kampaņu, kurā jauniešu viedokļu līderi dalīsies ar savu pieredzi un paudīs, ka šobrīd aktuāli ir būt veselam un sportiskam, nevis lietot nezināmas izcelsmes augu maisījumus.
"Esam gatavi iesaistīties šajā kampaņā un esam pārliecināti, ka tajā būs gatavi iesaistīties arī citi mūsu valsts labākie sportisti, uzņēmēji, mūziķi un citi jauniešu viedokļu līderi, kuri ar savu piemēru var pierādīt, cik daudzas izvēles ir katram jaunietim," teikts vēstulē.

Vēstules autori norāda, ka "informatīvām kampaņām par eiro ieviešanu un elektroenerģijas tirgus atvēršanu Latvijas valsts ir iztērējusi gandrīz trīs miljonus eiro. Latvijas jaunatne nav mazāk svarīga par valūtu vai elektrību".

Vēstuli Ministru prezidentei parakstīja biedrības "Streetbasket" valdes priekšsēdētājs Raimonds Elbakjans, basketbola skolas "Rīga" direktors Guntis Šēnhofs, biedrības "Par sportisku sabiedrību" līderis Andris Morozovs, "Latvijas ielu vingrošanas sporta biedrības" valdes priekšsēdētājs Māris Šlēziņš, biedrības "Stop Drugs" valdes priekšsēdētājs Sandris Bergmanis, biedrības "Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija" valdes priekšsēdētājs Jānis Iklāvs, biedrības "Latvijas Mazpulki" padomes priekšsēdētāja Randa Medne, biedrības "Universitātes sports" valdes priekšsēdētājs Uģis Bisenieks un biedrības "Latvijas Tautas sporta asociācija" ģenerālsekretāre Gaļina Gorbatenkova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!